BIG skal tegne nyt Christiansborg efter snarlig forventet brand 4.88/5 (8)

Christiansborg forventes snart at brænde ned igen. Derfor har Folketinget bedt Bjarke Ingels Group tegne det fjerde Christiansborg.

Regeringen og Folketinget forbereder sig på, at en brand snart bryder ud og lægger Christiansborg øde. Det kan ske hvert øjeblik, det skal være, og derfor gør Regeringen og Folketinget klar til en hurtig genopbygning.

Folketingets direktør Carsten U. Larsen forklarer, at Christiansborg siden opførelsen i 1745 brænder mindst en gang hvert århundrede.

– Slottet brændte første gang i 1794. Det brændte anden gang i 1884, og det er nu over 135 år siden flammerne sidst åd hele Christiansborg. Derfor forventer vi, at en stor brand snart vil hærge slottet igen, siger Carsten U. Larsen.

Slotskirken var isoleret brand

Slotskirken brændte under pinsekarnevallet i 1992, men det beroliger ikke Folketingets direktør.

– Det var en isoleret brand, som ikke bredte sig til hele slottet, så derfor tør vi simpelthen ikke tage for givet, at det var det, og Christiansborg først forvandles til en brandtomt igen engang i 2090’erne siger han.

Derfor har han bedt Beredskabsstyrelsens Center for Pyrologisk Determinisme om at beregne sandsynligheden for den store brand.

Dele af centrets kommende rapport er lækket til Satyren. Den nævner voldsom overophedning flere steder på slottet. Folketingssalen er blevet 43,9 procent mere rødglødende, og sprinkleranlæggene er flere gange udløst i Partiet Venstres gruppeværelse på grund af varmeudvikling.

DF ønsker klassicistisk vikingeslot

Ifølge eksperterne er det store ildløs at forvente i nær fremtid, og med de kommende finanslovsforhandlinger opfordrer eksperterne til øjeblikkelig handling.

Derfor vedtog et samlet Folketing undtaget Enhedslisten en plan for genopbygningen af Christiansborg, men hverken Statsminister Mette Frederiksen (S), kulturminister Joy Mogensen (S) eller partiernes kulturordførere har nogen kommentarer om det fjerde Christiansborg bortset fra Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.

– Det er en katastrofe, at Christiansborg snart brænder ned igen, men når nu det ikke kan være anderledes, og Thorvald Jørgensen udgave er ret gumpetung, så er jeg begejstret for, at København snart får et helt nyt slot, siger Alex Ahrendtesen.

Han øjner store arkitektoniske muligheder i at tage udgangspunkt i de mange tidligere udgaver af slottet, hvis rødder går helt tilbage til middelalderen.

– Jeg ser for mig et klassicistisk slot tilført elegante forsiringer hentet i rokokoen, svungne renæssancegavle, gotiske tårne og et stænk vikingeornamenter i skøn forening, jubler Alex Ahrendtsen.

Underjordisk skibakke

Men sådan bliver det ikke, forklarer chefarkitekt i BIG Bjarke Ingels:

– Jeg leder efter et helt nyt udtryk, som forener arkitektonisk gejst med et funktionelt flow, hvor det fysiske inverteres og gestalter det moderne folkestyres dialog med borgerne, og så er det afgørende at det kan kombineres med en underjordisk skibakke, siger Bjarke Ingels.

Folketinget har afsat to milliarder kroner til projekteringen af det fjerde Christiansborg samt en pulje på seks milliarder, som udløses i det øjeblik brandalarmen går.

Foto: Papposilenos

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "BIG skal tegne nyt Christiansborg efter snarlig forventet brand"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*