Gyldendal trækker alle historieudgivelser tilbage 4.67/5 (24)

For at undgå misforståelse af historiefremstillingen trækker forlaget Gyldendal alle historieudgivelser tilbage. De skal i stedet genudgives i mere hensynsfulde versioner.

Det kan være traumatisk at møde historien. Den er tit ubehagelig og langt fra så sort og hvid, som man kan ønske sig. Moralen hos flere historiske helte er vanskelig at forsvare efter nutidens normer. Deres motiver er ofte tvetydige, og begivenheder er åbne for fortolkning.

Derfor vælger forlaget Gyldendal nu at trække alle deres historieudgivelser tilbage fra markedet. Det sker i erkendelse af, at historien kan være for belastet til, at moderne mennesker kan håndtere den.

Det kan være, at man udelader noget eller tilføjer nye detaljer, som gør læserne trygge og undlader at bringe dem i affekt ved at forstyrre deres verdensbillede

– Vi påtager os ansvaret for, at de bøger om historiske emner, vi udgiver i dag, er relevant for nutidens børn, unge og alment historiske interesserede og ikke mindst, at universitetsstuderende ikke går op i limningen af at møde en udlægning af historien, de føler er ubehagelig, forklarer Ida Pagina Jaconet, som er historisk forlagschef hos Gyldendal.

I stedet vil forlaget revidere samtlige historieudgivelser og udgive dem i nye og mindre grænseoverskridende udgaver.

– Nogle gange må vi tage historien op og sammensætte den på en ny måde. Det kan være, at man udelader noget, fjerner bestemte ord eller tilføjer nye detaljer, som gør læserne trygge og undlader at bringe dem i affekt ved at forstyrre deres verdensbillede for meget, forklarer forlagschefen.

Slut med negativ slavehistorie

Ida Pagina Jaconet understreger, at der ligger en dybt professionel og nænsom vurdering til grund for de opdateringer og udeladelser, der foretages, Hun vil helst ikke komme med konkrete eksempler af hensyn til Satyrens læseres følelser, men hårdt presset giver hun efter:

– Slaveriet er jo meget voldsomt at forholde sig til for moderne mennesker, hvad enten de er efterkommere af slavenationer eller de slavegjorte, og derfor vil vi i genudgivelsen af den store kolonihistorie fokusere på den gensidige gavn, aktiveringen af sorte mennesker fra Afrika i de vestindiske plantager medførte for alle parter, siger Ida Pagina Jaconet.

Gyldendal forventer, at de første genudgivelser er i boghandlerne til jul. Den første er Tom Buk-Swientys Prøjsen døde ved Dybbøl

Hun er overbevist om, at alle vil finde det dejligt befriende ikke at skulle læse om de grufulde sider af slaveriet, men i stedet møde de lykkelige slaver.

Frygter ikke historieløshed

Forlagschefen frygter ikke, at verden ender i historieløshed. Hun afviser også, at der ligger politisk korrekthed bag Gyldendals valg om at genudgive hele forlagets historiske katalog.

Tværtimod bliver historien langt mere mangfoldig, når den sættes fri af begivenhedernes kontekst.

– Det handler om, at læserne kan stole på, at de møder en venlig udgave af historien og den udvikling, de synes er rigtig, også selv om vi skal udgive mange forskellige versioner af for eksempel vores værker om anden verdenskrig, hvor Tyskland vinder i nogle af udgaverne, mens de taber i andre, forklarer Ida Pagina Jaconet.

Gyldendal forventer, at de første genudgivelser er i handlen til jul.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Gyldendal trækker alle historieudgivelser tilbage"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*