Genforeningen rulles tilbage: Fintælling viser for lille dansk flertal ved afstemningen i 1920 4.89/5 (18)

En manglende side i Genforeningsloven og en fintælling af stemmerne fra 1920 viser utilstrækkeligt flertal i Sønderjylland for genforening med Danmark.

Blot én enkelt stemme var Sønderjylland fra at stemme sig hjem til Danmark i 1920. Det viser en ny fintælling, som er gennemført, efter at en ukendt side fra Genforeningsloven dukkede op i Rigsarkivet.

Den kom frem i forbindelse med researchen til DR’s dramadokumentariske serie om Frederik 9., hvor Genforeningen spiller en central rolle.

Ifølge det ukendte dokument krævede en genforening et flertal på 75 procent, men valgresultatet viste kun et flertal på 74, 9 procent af stemmerne. Dermed skulle Sønderjylland forblive en del af Tyskland.

Overarkivar Ditlev Dynt, forklarer, at dokumentet dukkede op i Rigsarkivets diversekasse, som rummer herreløse dokumenter.

– I forbindelse med TV-serien havde vi Genforeningsloven fremme, så DR kunne filme den. Vi opdagede, at der manglede en side, og det var tydeligt, at nogen havde revet den ud, siger Ditlev Dynt og fortsætter:

– Vi fandt siden, som bar tydelige spor af at være krøllet sammen, og der var med blyant sirligt anført, at den var fundet i Hans Majestæt Kong Christian 10.’s papirkurv.

Herefter alarmerede Ditlev Dynt Social og Indenrigsministeriet.

Søren Krarup fredagstrejker for Sønderjylland

I Social og Indenrigsministeriet bekræfter departementschefen over for Satyren, at man har modtaget anmeldelsen, og det har givet ministeriet anledning til at gennemføre adskillige fintællinger af stemmesedlerne.

– Selv om der er fundet og optalt flere danske stemmer, så ender resultatet altid med, at der mangler en enkelt stemme, og det betyder, at Sønderjylland skal genforenes med Tyskland hurtigst muligt, skriver departementschefen i en mail.

Hverken Statsministeren eller Hendes Majestæt Dronningen har ønsket at udtale sig, men flere steder i landet oplever man voldsomme reaktioner.

Forhenværende folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Søren Krarup har således i protest lænket sig til en grænsesten og indledt fredagsstrejker for Sønderjylland.

Vildsvinehegn flyttes

Tilbageleveringen af Sønderjylland bliver en stor opgave for den danske stat. Kommunerne skal fjerne de mange genforeningssten, som blev stillet op rundt omkring i Danmark. Det medfører også, at vildsvinehegnet ved grænsen skal genetableres langs Kongeåen, hvor den nye grænse mellem de to lande trækkes.

I Kolding, som vil få status af grænseby, frygter borgmesteren for byens handelsliv. Han kan fra sin private bolig se, hvordan Fleggaard og andre grænsehandelsbutikker allerede nu skyder op syd for den kommende grænse.

Tysklands kansler Angela Merkel har modtaget budskabet om returneringen af Sønderjylland, og hendes eneste kommentar er: ”Wir schaffen das”.

Tilbagedragelsen gennemføres officielt den 10 juli i år, når Angela Merkel rider over grænsen ved Padborg på en hvid hest.

Foto: MPD01605, Flickr

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Genforeningen rulles tilbage: Fintælling viser for lille dansk flertal ved afstemningen i 1920"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*