Tyskland i oprør over fjernelse af Kejser Wilhelm statue i Haderslev 4.65/5 (17)

Stor harme i Tyskland over bystyret i Haderslev, som fjerner bronzestatue af Kejser Wilhelm fra byens torv. Man skal ikke ændre på historien, lyder kritikken.

– Stop nu det vanvid! Lad Willi stå. Han har ikke gjort noget forkert. Blot fordi Hadersleben ikke længere er tysk, så skal danskerne ikke lave om på historien, siger formanden for Deutsche Dänkmäler im Ausland, Hermann Schultz.

Han og mange andre tyskere er bestyrtede over bystyret i Haderslev, som fjerner Kejser Wilhelm 1. fra byens torv. Her har han stået på sin sokkel i 30 år, men med Genforeningen skal han ud af vagten.

Også Günter Leberkäs, som er et fremtrædende medlem af det tyske mindretal i Sønderjylland, er i oprør.

–  Jeg er så træt af historieløse tosser, som føler sig krænkede over mindesmærker og derfor vælter statuer, de ikke kan lide. De tror fejlagtigt, at de kan fremme en nationalidentitets-dagsorden gennem historiefornægtelse, siger han.

Men lige lidt hjælper det. Wilhelm skal væk.

Symbol på tyskliggørelse

Byrådsmedlem Nis Nissen-Nissen er blandt initiativtagerne. Han forklarer, at Wilhelm var kejseren, som besatte Slesvig-Holsten. Derfor står han som symbolet på den undertrykkelse, de dansksindede sønderjyder mødte under det tyske koloniherredømme.

– Wilhelm var ansvarlig for den ulighed og den undertrykkelse, de tyskliggjorte blev udsat for efter 1864. Derfor er vi i vores gode ret til at fjerne ham fra det offentlige rum, og det skal hverken tysksindede eller tyskere i Tyskland blande sig i, siger Nis Nissen-Nissen.

– Vi skal ikke hylde undertrykkerne. Det er mangel på respekt over for ofrene at lade symbolet for deres lidelser stå, fortsætter han.

Nis Nissen-Nissen tilføjer, at det er et rent tilfælde, at tyskerne ikke selv for længst har smeltet kejseren ned og genbrugt ham til uniformsknapper.

Danmark vil fortryde

Satyren har bedt rehabiliteringssociolog Hugo Claussen hitte rede i sagen.

Han forklarer, at fjernelse af statuer er legitimt, hvis de sammenhænge, de indgår i, forandrer sig, men de kan også bruges aktivt til at bearbejde historien, så vi ikke glemmer, og det kan bidrage til forsoning.

– Jeg foreslår at sætte et skilt ved siden af, der fortæller om kejserens negative sider. Man kan skrive, at Kejser Wilhelm var ansvarlig for hyppige unilateralt stipulerede involuntære rematerialiseringer af Europas grænser, og at han derfor er en kontroversiel person, siger Hugo Claussen.

Det forslag vinder ingen genklang. Nis Nissen-Nissen står fast: Wilhelm skal væk. De vrede tyskere forlanger stadig, at der Willi bleibt, og Danmark vil fortyde.

– Danmark har plastret sine kolonier til med statuer og buster. Hvem ved, om nogen engang kræver Christian 9. fjernet fra en park på De Vestindiske Øer og Hans Egede ud af Godthåb, siger Hermann Schultz.

Foto: Postkort.

Vurder denne artikel

1 Kommentar på "Tyskland i oprør over fjernelse af Kejser Wilhelm statue i Haderslev"

  1. Henrik Iversen | 1. december 2020 ved 12:16 | Svar

    Kan man stille for dumme spørgsmål? Ja det kan lade sig gøre når “Satyren” spørger om 1. verdenskrig varede for længe?

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*