Robotter skriver den endegyldigt sande verdenshistorie 4.63/5 (8)

Ny verdenshistorie skrevet af robotter gør op med en række historiske myter og giver vikingerne horn i hjelmene.

Robotjournalistikken er kendt for skandaløse fejlberegninger af fodboldresultater og ukritiske artikler om håndværkeres årsregnskaber i Esbjerg.

Alligevel udgives verdenshistoriens første robotskrevne verdenshistorie.

Det er Center for Robotdrevet Historieforskning ved Syddansk Universitet, som står bag udgivelsen, der har fået den for alle uforståelige titel: 42.

Centerleder Zynthia Quark forklarer, at robotter kan skrive en meget mere præcis historie, da de modsat mennesker ikke styres af teser og teorier, forudfattede begrebsapparater og videnskabelige paradigmer.

– Robotter ser verdenshistorien, som den er og forholder sig alene til kildernes nøgterne udsagn samt nøgne tal og fakta. Historieskrivningen er endegyldigt fri af den menneskelige faktor, siger Zynthia Quark.

Sammen med sine medarbejdere har hun brugt fem år på at skabe, udvikle og fodre robottens algoritmer, og projektet stod sin prøve med succes, da robotterne tidligere på året leverede historiske fakta til en reklamefilm, om hvad der var virkeligt skandinavisk, for et stort skandinavisk flyselskab.

Zynthia Quark forklarer, at algoritmen, der har indbygget machine learning, skriver historien på baggrund af de skrevne kilder, arkivalier og arkæologiske fund kombineret med blogs, artikler og debatfora på internettet og sociale medier.

Vikinger havde horn i hjelmene

Robotterne har på den måde skrevet en verdenshistorie, som er markant forskellig fra den skolebørn og aftenskolekursister er blevet indoktrineret med gennem årtier.

– Det er lykkedes robotterne at korrigere mange misforståelser og fejltolkninger, siger Zynthia Quark og giver nogle eksempler:

– Algoritmen har slået fast, at vikingerne havde horn i hjelmene. Den har analyseret mange tusinde fotos fra internettet og sammenlignet dem med skriftlige kilder, og da vi har lært algoritmen, at billeder siger mere end tusind ord, så er konklusionen klar, siger hun og tilføjer, at vikinger havde en forkærlighed for at klæde sig i rødt og hvidt og drikke øl af plastikkrus.

Robotterne har også sat præcise tal på verdenshistorien. Det viser således, at antallet af omkomne jøder under Anden Verdenskrig aldrig nåede op over seks millioner.

– Takket være algoritmen kan vi nu slå fast, at det kun drejer sig om 5.998.861 jøder, og dermed har robotterne vist deres værdi på nogle helt afgørende punkter, siger Zynthia Quark.

Minister jubler

Minister for Forskning og Uddannelse Ane Halsboe-Jørgensen har læst den endegyldige verdenshistorie med stor begejstring.

– Det revolutionerer historieforskningen, og vi kan omprioritere universiteternes midler fra løntunge forskerstillinger og lade robotterne forske, undervise og skrive faglige artikler, så kan de ansatte koncentrere sig om de langt vigtigere identitetspolitiske dagsordener, og med lidt held kan vi snart fyre dem alle, siger ministeren, mens hun forgæves undertrykker en skadefro latter:

– Sorry, men jeg læste lige, at Poul Schlüter alligevel havde fejet hele lortet ind under gulvtæppet.

Den endegyldigt sande verdenshistorie udkommer i dag på forlaget Gyldendal.

Foto: Alex Knight, Pexels.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Robotter skriver den endegyldigt sande verdenshistorie"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*