Kolera Foreningens hygiejnekampagne forkastes som pseudolægekunst 4.86/5 (14)

Kritikken hagler ned over Dansk Kolera Forenings kampagne for øget hygiejne. De ødelægger lægestandens autoritet med pseudolægefaglig hokuspokus tilsat Aarestrups digterier.

Vask hænder. Kog drikkevandet. Luft ud, og hold god hygiejne især hos spædbørn. Sådan lyder rådene i Dansk Kolera Forenings nye oplysningskampagne, som rammer almuen i disse dage.

Den skal forebygge udbrud af kolera, tyfus og andre smitsomme sygdomme samt forhindre koleraepidemier som den, der ramte København i fjor.

– Vi vil gerne oplyse om nye måder at forstå sygdomme på. Vi vil vise, hvordan man kan undgå smitte med nogle enkle og simple råd, som vi præsenterer for almuen i en frisk tone, siger foreningens formand medikus Emanuel Larsenius om kampagnen, som støttes med 100.000 rigsdaler fra Hans Majestæt Kongen.

Emil Aarestup sætter råd på vers

For at skabe bedre resonans hos landets borgere har Kolera Foreningen bedt lægen Emil Aarestrup sætte rådene på vers, og man har bedt en række kendte læger bidrage med deres viden om høj hygiejnestandard hos læger samt væske og salt i behandlingen af kolera.

Men kampagnen vækker voldsom modstand i lægekredse. Stadsfysikus i Odense Andreas de Vibrio raser på standens vegne over foreningens pseudomedicin.

– Det er ved Æskulaps stav det mest forfærdelige vrøvl, at der eksisterer usynlige mikrober, som forsårsager sygdomme og som forsvinder, hvis man vasker sig. Faktum er, at hverken rent tøj, frisk luft eller kogt vand virker mod noget som helst, siger Andreas de Vibrio og tilføjer:

– Mod kolera virker kun åreladninger og pulveriseret mumie blandet med zink og svinegalde,. Alt andet er hokuspokus. Det er det stadig, hvad enten mine hænder er smurt ind i hestemøg eller nyvaskede direkte fra skylleskålen og den fantast til Aarestrup har digtet om det.

Mere mellem himmel og jord end igler

Kritikken kommer bag på Emanuel Larsenius, som føler sig misforstået.

Målet er at få almuen i tale. Det er udannede mennesker, som får deres viden gennem skillingsviser og bysladder. Derfor benytter Dansk Kolera Forening sig af andre metoder end overfor vidende og dannede mennesker.

Emanuel Larsenius maner derfor til besindighed og større åbenhed.

– Lægestanden må forstå, at der findes mere mellem himmel og jord end igler, åreladning og kopsætning. Selvom vi ikke kan se mikrober, så kan de meget vel eksistere, og det skal vi oplyse om, siger Emanuel Larsenius.

Men det giver Andreas de Vibrio ikke en bøjet toskilling for. Almuen skal ikke oplyses. Det kan den slet ikke håndtere, og det vil undergrave lægens autoritet, mener han.

– Det her er en farlig sti at betræde. Mærk Dem mine ord. Herfra er vejen til, at lægerne fremover også fortæller folk, at de ikke må ryge tobak, nyde brændevin og spise fedt flæsk, meget kort.

Koleraen i Palermo 1835. Litografi af Gabriele Castagnola.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kolera Foreningens hygiejnekampagne forkastes som pseudolægekunst"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*