Halv pris vælter museerne: Egtvedpigen sygemeldt med stress 4.86/5 (22)

Halv pris på museumsbesøg er så stor en succes, at Nationalmuseet vender kedsomhedsknappen om, og M/S Museet for Søfart truer med at synke.

Køen foran Nationalmuseet nærmer sig en kilometer. Den starter helt oppe ved Hovedbanegården, hvor gæster forsynet med vand og madpakker venter på, at de når ind i det forjættede museumsland.

Siden Folketinget gav halv pris på museumsoplevelser, er besøgstallet eksploderet på landets museer. Det mærker de på Nationalmuseet.

– Det er helt enormt vildt, som folk strømmer ind, og det er jeg helt vildt enormt vild med, men det er ved at være for vildt selv for mig, siger Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.

Han fortæller, at personalet render livet af sig, ligesom Egtvedpigen er gået ned med stress af at blive overbegloet.

Omvendt kedsomhedsknap

Det får nu konsekvenser. Nationalmuseet vender kedsomhedsknappen om.

– Når folk trykker på knappen, går lyset ud, og en søvndyssende stemme læser op af EU’s cirkulære om certificering af standarder for maskinfremstillede viskestykker og karklude, siger Rane Willerslev.

Også på Museet Rosenborg er publikumspresset blevet for voldsomt. Derfor har man vendt alle kongeportrætter med bagsiden udad for at skynde gæsterne gennem udstillingen.

På M/S Museet for Søfart i Helsingør afviser man løbende gæster af hensyn til sikkerheden.

– M/S Søfart ligger i forvejen meget dybt i en gammel dok, og hvis der er for mange gæster, så risikerer vi at tage vand ind og synke, siger direktør Ulla Tofte.

Hun tilføjer, at personalet aktiverer brandalarmen hver time for at rydde museet hurtigt.

Invasionen på Vestkysten

Det er ikke kun i København og Nordsjælland, at museerne drukner i gæster.

Størst fremgang på landsplan har ramt det lille Museum for Dansk Revision i Ansager. Med 74 gæster alene i juli er besøgstallet vokset med 874 procent.

På Bunkermuseum Hanstholm oplever de, hvordan gæster kort efter lukketid camperer foran indgangen i håbet om at komme tidligt ind næste dag.

Allerede op ad formiddagen er der sort af mennesker, men det har museet fundet ud af at bruge aktivt i formidlingen.

– I samarbejde med Hjemmeværnet deler vi gæsterne op i to hold, hvor en tredjedel er tyskere og resten udgør en allieret landgangsstyrke i divisionsstørrelse, som forsøger at komme ind på museet. Det giver gæsterne en helt igennem autentisk oplevelse af, hvordan en invasion kunne have udspillet sig på Jyllands vestkyst under anden verdenskrig, siger formidlingschef Bente ”Bunker” Jørgensen.

Passende at tale om kultur

Kulturminister Joy Mogensen glæder sig over den store succes med Folketingets sommerpakke og de oplevelser, den giver danskerne.

– Jeg opfatter det som virkelig passende, at jeg står og taler om kultur lige nu, siger en henrykt Joy Mogensen.

Trods store protester fra museerne sætter Joy Mogensen nu et udvalgsarbejde i gang, som skal undersøge mulighederne for fortsat halv pris på museumsbesøg.

Foto: Wallpaper Flare.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Halv pris vælter museerne: Egtvedpigen sygemeldt med stress"

  1. Marianne Krusdorf | 16. januar 2021 ved 11:35 | Svar

    Skøn skøn humor på den mega gode måde. Mine lattermuskler er aktiveret helt til kanten på den videste måde😂🤣😅🤣😂😘

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*