Grundtvig hilser ramadansang i Højskolesangbogen velkommen 4.4/5 (15)

Isam B’s sang Ramadan i København er optaget i Højskolesangbogen. Der hører den også hjemme, mener Danmarks store højskolefader N.F.S. Grundtvig.

– Hvis vi kan synge om at dyrke korn på et alter i Chile, mormors kolonihavehus og en sømand, der har sin enegang, så kan vi vel også synge Ramadan i København. Og Anders Matthesens Jul på Vesterbro er såmænd også velkommen.

Med disse ord byder Danmarks højskolefader Nikolaj Frederik Severin Grundtvig Satyrens udsendte velkommen i embedsboligen i Vartov i København. Han beder mig tage plads i en polstret øreklapstol.

Grundtvig ryster på hovedet af postyret om sangeren Isam B og hans ramadansang. Det er opstået, efter sangen blev optaget i Højskolesangbogen.

– Hvad skal det dog til for, spørger Grundtvig og slår fast, at der i hjertets sangerkor hersker lighed for Loke såvel som for Thor.

Han studser, klør sig i sit viltre hvide skæg. Så beder han sig undskyldt og skriver sine ord ned på et stykke papir, mens han mumler, at det var en god sætning, som kan bruges en anden gang.

Så ser den gamle præst og kirkemand op og siger, at ånden og troen er fri.

– Menneske først, så kristen. Hvis det gælder for os, så må det vel også gælde for en dannet og moderne muhamedaner, at han også er menneske, før han er muhamedaner, og hvis han ikke er, så må vi oplyse ham og lære ham at være det, siger Grundtvig.

Politiker raser

Det er Birte Bröhler, stifter af partiet Danmarks Fremtid, lodret uenig med Grundtvig i. Hun mener, at det er et knæfald for islam, og en sang om ramadanen hører ikke hjemme i Højskolesangbogen.

Bröhler tager afstand fra Grundtvig, som hun kalder en fanatisk galning, der sætter religion højere end frihed, når han billiger ramadansange.

– Danmark er et frit og åbent samfund. Vi har hverken brug for imamer eller uoplyste præster som Grundtvig, der hader Danmark med deres sorte og middelalderlige syn på verden, siger Birte Bröhler.

Hun vil sørge for, at Højskolesangbogen renses for salmer og sange skrevet af islamelskeren Grundtvig, hvis partiet kommer i Folketinget.

Grundtvig tager det roligt

Kritikken preller af på den gamle kirkekæmpe. Han har mødt langt højere bjerge end en tilfældig partistifters bragesnak.

Grundtvig fortæller, at det var den slags indskrænkede folkesindsforførere han advarede mod, dengang den grundlovsgivende forsamling erstattede enevælden og stænderforsamlingerne med repræsentativt demokrati.

Han håber, at folkelig oplysning og dannelse vil åbne danskernes sind.

– Da har i dannelse vi drevet det vidt, når alle har for meget og ingen for lidt, siger Grundtvig og noterer mumlende sætningen ned på papiret.

Ukendt fotograf.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Grundtvig hilser ramadansang i Højskolesangbogen velkommen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*