Frederik den Sjette: Skolelov skal lærer almuen bedre dansk 4.91/5 (11)

Kong Frederik vil have gjordt op med den danske almues manglende kundskaber. Ny skolelov, skal ruste borgrene og gøre dem godere, skriver Hans Majestæt.

Den danske almue, mestrer ej det danske sprog. De ved ej hvorledes mand staver og formulere sig korrekt og deres læsefærdigheder lader meget tilbage at ønske.

Daglig får jeg indberetninger, fra Kongerigets præster og degne som der har de små podere, til konfirmationsforberedelse. De fortæller at børnene, knap magter at læse selv de mest enkle vers og linjer i Deres katekismus end sige stave, simple ord. De ved intet om grammatik og de kan derfor ikke sætte, komma eller punktum. korrekt Ej heller fårmår. de at løse lette regnestykker og lader tankeløst to og to være fire.

Som Majestæt forundte Gud Herren, at lade mig at vokse op i en privilegeret hjem hvor jeg fik privatundervisning af rigets fremmeste pædagoger. De forstod den rette blanding af kærlige kolde afvaskninger og velmenende prygl, som motiverede mig til trykt at drikke af lærdommens brønd. De timer hører til blandt min barndoms ynglingsstunder.

Den velsignelse er de færreste i dag forundt, og det er en tiggende bombe under Fædrelandets fremtid.

Med lov skal børn lærer

Lad mig være klar i mæglet. Det lægger mig meget på sinde, at også jævne folks børn i både borger- og bondestand lærer at mester skrivningens, læsningens og regningens kunst. Den danske almue skal ikke længerer henholdes i mørke, men næres af oplysning godt hjulpet af massere af udemærkede lærerer, som med tålmod og spanskrør fylder deres ånds tomme kar. med viden dog så tilpas afstemt og med mådehold så de ej derved bliver fritænkere og anspores til at omstyrte Rigets øvrighed.

Derfor gør vi vitterlig, at det er vores fortsæt at indfører undervisningspligt for alle. Vi vi sætter overlækkeren efter, standarter så alle kan, være med. Vi lover, at det er vort kabinets og jegs formål at arbejde hastigt således at alle små piger og drenge kan sidde sig ved deres pulter så snart sommeren går på hæl og i hinandens selvskab lære så, de bliver oplyste, dannede og li så velformulerende som deres konge.

Fridericus Sextus Rex
Frederiksberg Slot.

Dette debatindlæg er udtryk for skribentens mærkværdige lyst til at se små børn pint og plaget i den sorte skole. Det er på ingen måde udtryk for Satyrens holdning.

Illustration: C.W. Eckersberg.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Frederik den Sjette: Skolelov skal lærer almuen bedre dansk"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*