Frontsoldater i oprør: Nægter at bære gasmaske 4.88/5 (16)

Amerikanske soldater nægter at bære gasmaske i skyttegravene i Frankrig. Det krænker deres borgerrettigheder. Hærens øverstkommanderende, General Dumb, støtter dem.

Tabene blandt de amerikanske styrker i Frankrigs skyttegrave når usete højder, efter det er gået op for den kejserlige tyske hær, at flere og flere amerikanere nægter at bære gasmaske.

Tendensen opstod blandt frontsoldaterne i foråret og har spredt sig som en trommeild hen over det amerikanske frontafsnit i løbet af sommeren.

En af maskefornægterne er korporal Barney Blister. Han står sammen med flere fra sit kompagni foran nedgangen til sin skyttegrav med et stort skilt i hånden. Med sorte bogstaver står skrevet: ”Ingen skal tage gas på mine rettigheder”.

– Mine borgerrettigheder er ikke til salg. Jeg har min frie ret til ikke at tage den forbandende gasmaske på, og det er jeg villig til at lade mig gasse for, siger en rasende korporal Blister.

Han tilføjer, at alle de, som vælger at tage maske på forråder USA og de frihedsrettigheder, hans forfædre kæmpede og døde for.

Gas forsvinder af sig selv

Maskemodstanden har allerede krævet store tab. Alligevel anslås det, at op imod en tredjedel af soldaterne lader gasmasken blive i tornystret, når den næste gasalarm lyder.

Det har skabt bekymringer blandt højtstående officerer i generalstaben, men det bekymrer ikke general Donald J. Dumb. Han er øverstkommanderende for det amerikanske ekspeditionskorps i Nordfrankrig, og han nægter også selv at bære gasmaske.

General Dumb mener slet ikke, at giftgas er farligt.

– Gas er totalt harmløs. Den forsvinder hurtigt helt af sig selv. Det har de tyske generaler fortalt mig. Jeg har spurgt dem, og de fortalte mig, at jeg ikke skal være bekymret, siger General Dumb.

Vil injicere sennepsgas

Generalen benægter også de store tabstal, som tilskrives gasangreb.

– De tal er kun så store, fordi man har talt. Hvis ikke man havde talt, havde der ikke været nogen tabstal, siger General Dumb og fortsætter:

– Det er er falske informationer produceret for at skabe splid om min ledelse, som er den bedste militære ledelse De Forenede Stater nogensinde har set.

Hvis nogen alligevel føler sig usikre over for gassens ufarlighed, så råder General Dumb dem til, at tage dybe indåndinger og trække gassen godt ned i lungerne. Det gør dem immune. Han overvejer også, at lade soldaterne vaccinere og sprøjte sennepsgas direkte ind i deres blodårer.

Satyren erfarer, at den franske og britiske hærledelse tager situationen med knusende ro. Man forventer, at problemet løser sig selv om et gasangreb eller to, og at general Dumb snart vil falde på ærens mark.

Foto: National Museum of the U.S. Navy.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Frontsoldater i oprør: Nægter at bære gasmaske"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*