Naboklager truer med at stoppe Første Verdenskrig 4.93/5 (14)

Klager fra rasende naboer hagler ned over de krigsførende parter på Vestfronten. Generalerne inviterer til dialogmøder, mens myndighederne stiler mod et forbud.

Naboerne til Vestfrontens skyttegrave fået nok. De klager over konstant larm fra granater og maskingeværer, skyer af giftgas og lyskugler om natten. Klagerne regner derfor som en trommeild over Tripelententens og Tripelalliancens aktører på fronten.

En af dem, som har fået nok er mælkebonden Alain Plaindre fra landsbyen Gémir sur Somme. Hans marker er gennemhullet af granatnedslag, og giftgas har tyndet ud i hans kvægbestand. Selv lider han under talrige søvnløse nætter på grund af granattorden.

– Det her vanvid har stået på i snart to år. Kuglerne flyver mig om ørene, når jeg røgter mine køer. Larmen sætter sig i mælken, så den er ubrugelig til egnens verdensberømte ost, siger en vred Alain Plaindre.

Han tilføjer, at briterne her til morgen gik totalt amok og sendte flere tusinde mand i retning af hans gård.

– Selv om stort set alle faldt, inden de nåede frem, så var der nogle selvkørende pansrede krigsmaskiner, som trak lange grimme spor i min eng. En står stadig derude og brænder og lækker olie, siger den ulykkelige bonde, der undrer sig over, at nogen i et gennembureaukratiseret land som Frankrig har givet tilladelse til det.

Generaler klar med dialogmøder

Over for Satyren bekræfter den britiske øverstkommanderende Douglas Haig, at man har iværksat en større offensiv.

– Vi er kede af den ulempe, det medfører for naboerne. Det er desværre et nødvendigt onde, som de heldigvis kun skal leve med i få dage, til vi har løbet tyskerne over ende, siger Douglas Haig.

Også den tyske øverstkommanderende general Erich von Falkenhayn beklager de gener, som de kejserlige hærstyrker forårsager.

– Det er vanskeligt at afvise briterne uden at affyre granater og geværskud, men vi gør alt for at begrænse det til et absolut minimum, siger von Falkenhayn.

Generalerne har indkaldt de berørte borgere til en serie løsningsorienterede dialogmøder i håbet om at nå til gensidig aftale om ildfrie nætter og kampstop i weekender, mod at krigen kan rase frit på hverdage.

Forbud sendes i høring

Hos det franske Natur- og Landskabsdepartement bekræfter departementschef Louis Crapaud, at klagerne hober sig op, som faldne i ingenmandsland. Ifølge ham mangler fronten stadig Departementets endelige godkendelse, så der er håb for de berørte naboer.

– De her frontlinjer er ulovlige. De er trukket uden tilladelse, inden en formel ansøgning var indsendt og planfasen overhovedet var påbegyndt. Vi har nu været igennem betænkninger, regulativer og cirkulærer og udredt konsekvenserne for natur- og miljøpåvirkninger. Vi indstiller til et forbud, siger Louis Crapaud.

Der resterer en høringsfase, inden et endegyldigt forbud udstedes og en plan for Vestfrontens afvikling kan sættes i værk. Departementschefen forventer optimistisk, at en nedlukning kan ske allerede med udgangen af 1918.

Foto: Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Naboklager truer med at stoppe Første Verdenskrig"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*