Stenalderfolk rydder skovbunden for mos og samler østers i dynger 4.75/5 (16)

I et hidtil uset anfald af hysteri indsamler stenalder jæger-samlere bunker af mos og dynger østers op i bjerge efter rygtet om, at en mystisk sygdom har spredt sig.

En skindklædt kvinde kommer slæbende på to net fyldt til randen med mos fra skovbunden. På ryggen bærer hun en kurv ligeledes fyldt med mos, og på hovedet balancerer hun en flettet kurv fyldt til randen med græs. Bag hende følger tre ligeså tungt lastede kvinder.

De er på vej hjem til deres boplads med livsvigtige forsyninger for tredje gang i dag efterladende sig en totalt ryddet og bar skovbund.

Den forreste kvinde hedder Hind. Hun forklarer svedende og prustende, at de samler mosser til at tørre sig bag i med, fordi en ukendt sygdom er dukket op.

– Vi samler og samler, så vi har noget at tørre os med bagi, fordi vi helt sikkert får tyndskid af de mange fordærvede østers, vi bliver nødt til at spise, hvis vi ikke tør gå ud og skaffe føde af frygt for smitte, siger Hind.

Lider ikke af egern-tendenser

På bopladsen er andre kvinder i gang med at dynge østers op i bunker så store, at de ligner bjerge, mens mænd kommer slæbende med døde vildsvin, kronhjorte og gæs, som de omgående begynder at flå og partere med deres flintknive.

Hinds søster, som hedder Då, tager modvilligt en pause fra sit arbejde med at slæbe østers. Hun bedyrer, at hun ikke lider af egern-tendenser og fortæller, at det er livsvigtigt af fylde bopladsens lagre i tilfælde af, at ånderne forbyder dem at forlade bopladsen.

Då fortæller, at bopladsens ældste om morgenen havde indviet dem i situationens alvor. Selv om de havde manet til ro og bedt deres frænder opføre sig i tråd med stammerådets, shamanernes og åndernes anbefalinger, havde Då og Hind med det samme aktiveret alle på bopladsen, som straks var gået ud for at jage og samle.

– Vi gør jo bare, som de gør på alle de andre bopladser. Vi opfører os ordentligt og udviser bopladssind, modsat dem ovre på den anden side af fjorden, siger Då og hentyder til et slagsmål på en østersbanke tidligere på dagen.

Vi er jæger-samlere for helvede

I mellemtiden er Hind dukket op for at tage et kort hvil sammen med sin søster.

Da Satyrens udsendte spørger hende, om det ikke spolerer deres ry som ”de ædle vilde”, når de ikke lever i økologisk balance i et egalitært samfund, hvor alle deler deres bytte og indsamlede føde med alle de andre, får hun et måbende blik i øjnene.

– Vi er jæger-samlere for helvede, hvad tror du vi laver? Hvis du har problemer med det, må du kategorisere os anderledes, siger hun.

Så afbryder de to søstre hovedrystende interviewet og genoptager deres arbejde med at samle til hobe.

Foto: Hans Splinter, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Stenalderfolk rydder skovbunden for mos og samler østers i dynger"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*