Pompejis indbyggere er dødtrætte af dark tourism 4.92/5 (13)

Indbyggerne i Pompeji har fået nok af katastrofeturister. De svælger i død og ødelæggelse og minder borgerne om den store katastrofe, som smadrede byen.

Lange slanger af turister snor sig langsomt ned ad ruinbyen Pompejis gader. Af og til standser nogle af dem op for at fotografere en stemningsfuld ruin eller skyde en selfie foran et ødelagt hus. Imens griner de og taler højlydt.

På Forum står turistene i tætte klynger og lytter til guidernes grufulde fortælling om byen, der blev smadret af vulkanen Vesuv.  Nogle ser deres snit til at fotografere deres rejsekammerat, som er hoppet op på en statueløs sokkel for at agere romersk statue, mens museet i Pompeji er fyldt af turister, der gyser over de makabre afstøbninger af tragediens ofre.

Således hærger katastrofehungrende dark tourists dagligt oldtidsbyen Pompeji, og det er byens indbyggere godt trætte af.

– De frådser i død og rædsel uden tanke for de ulykkelige ofre. De vader ind uden at banke på. De glor og tager billeder uden pli, og de viser ingen respekt overhovedet for vores lidelser, siger Gajus Thunnus, som forhandler garumsovs fra sin bod i Via Cumae.

Hustru udstillet som gipsafstøbning

Selv mistede Gajus Thunnus det meste af sin familie i vulkanudbruddet, og det smerter ham voldsomt at opleve sin hustru overbegloet og udstillet som gipsafstøbning på det lokale museum.

– Havde de så bare hugget hende i marmor, siger han med grødet stemme.

Han er bare en af mange forargede indbyggere i en by, som kæmper for at komme på fode igen.

Olieforhandler Publius Petroleus har i århundreder forgæves forsøgt at genopbygge sit lille atriumhus i Via Herculaneum, men katastrofeturisterne respekterer ikke hans afspærring og går konstant i vejen

Byens styre gør ikke nok for at hjælpe, mener han.

– Konsulerne gør ikke en pind. De er i lommen på turismelobbyen og modtager store summer i bestikkelse, siger Publius Petroleus.

Dark turism kommet for at blive

Det afviser konsul Titus Gluteus Maximus. Han tror, at dark tourism er kommet til Pompeji for at blive. Derfor opfordrer han til, at man behandler turisterne pænt.

– I stedet for at brokke sig, bør de se det positive i, at Pompeji er kommet på verdenskortet. Det skal se at tjene nogle sestertier på, at nogen nyder forfaldsromantikken, som jeg vælger at kalde det i stedet for det forfærdelige ord dark tourism.

Men det agter hverken Gajus Thunnus og Publius Petroleus at gøre. De ønsker katastrofeturisterne langt ud af Imperiet.

– Hvis de vil opleve katastrofe, død og ødelæggelse, så kan de rejse til skovene i Sarmatien hinsides Sortehavet, hvor der efter sigende er en forladt selvlysende by, siger Gajus Thunnus.

Foto: Svetlana Tikhonova.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Pompejis indbyggere er dødtrætte af dark tourism"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*