Alexander den Store afløser NATO i Afghanistan 4.85/5 (13)

En makedonsk fredsbevarende styrke er klar til at tage over i Afghanistan, når NATO trækker sig ud.

Når de danske og amerikanske NATO-styrker forlader Afghanistan senere på året, står Alexander den Store klar til at rykke ind. Det oplyser Makedoniens konge i en depeche sendt til Satyren.

– Vi er parate til at skabe den fred, som mongolerne, briterne, russerne, amerikanerne, danskerne (forkortet af red.) har givet op overfor, oplyser Alexander den Store.

Makedonerkongen understreger, at han har erfaring fra tidligere fredsskabende operationer i landet, og han planlægger en glidende overtagelse af ansvaret ved at rykke ind i takt med, at NATO’s styrker trækker sig ud.

Alexander oplyser, at makedonerne vil oprette hovedkvarter i Alexandria (Kabul, red.) med baser i Alexandria, Alexandria, Alexandria og Alexandria (Kandahar, Kunduz, Jalalabad og Herat red.)  Han afviser ikke at oprette flere baser i blandt andet Alexandria og Alexandria (Laskargah og Khost,red.), hvis situationen kræver det.

Afghanistan er sikkert

De Forenede Staters præsident Joe Biden siger til Satyren, at Makedoniens engagement løfter en sten af hans hjerte.

– Min største bekymring er, at det afghanske folk efter årtier med vold, terror og undertrykkelse ikke kan håndtere at stå på egne ben og dermed risikerer at styre ved vold, terror og undertrykkelse, siger Joe Biden.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) deler dog ikke Bidens bekymring.

– Nu, hvor vi forlader Afghanistan, har Taliban ikke nogen at skyde på, og landet er langt om længe sikkert. Derfor har jeg bedt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om at påbegynde hjemsendelse af flygtninge. Det sker efter alder, således at børnene rejser først, så følger forældrene helt sikkert efter, siger Mette Frederiksen.

Erdogan koger

I Mellemøsten får nyheden om Alexander den Stores engagement en blandet modtagelse.

Irans præsident Hassan Rouhani flød over af patos i en seks timer lang tårevældet tale under fredagsbønnen. Ud fra det Satyrens tolk kunne udrede, handlede talen om hævn for en række persiske nederlag til grækere og makedonere

Tyrkiets præsident Erdogan rasede derimod i en seks timer lang TV-tale over utidig hellenistisk indblanding i Tyrkiets interessesfærer, mens Grækenlands premierminister Kyriakos Mitsotakis er forarget over Makedoniens stormagtsambitioner.

Satyren erfarer, at både Pakistan, Indien og Egypten har sat deres væbnede styrker i alarmbredskab.

Talibaner glæder sig

Også Talibaner-lederen Mullah Bahbdulla, som Satyren har talt med, glæder sig til, at de makedonske styrker ankommer.

– Jeg  frygtede, at vi skulle til at slås med os selv igen og dermed udmatte hinanden så meget, at regeringen får frit slag til at lede landet, siger en lettet Mullah Bahbdulla.

Over for Satyren udtrykker NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg, håbet om, at Alexander den Store er manden, der kan skabe varig fred i Afghanistan.

Foto: Carole Radatto, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Alexander den Store afløser NATO i Afghanistan"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*