Ny krimi: Grundtvig og Kierkegaard jagter bestialsk seriemorder i København 4.93/5 (14)

Med sin nye krimi ”Eventyrmordene” sætter forfatteren Regina Olsson nye standarder for bizarre kriminalromaner i historique noir genren.

En lille svovlstiksælgende pige findes brutalt myrdet i en gyde i 1840’ernes København. Et gennemført talentløst politi forkludrer alt og står på bar bund i sagen. Snart begås endnu et bestialsk drab. Denne gang på en soldat, som findes med det ene ben savet af og tre døde hunde ved sin side.

Flere mord følger. Byen hensættes i frygt og bæven. Den offentlige orden trues af sammenbrud, men så træder et umage par i karakter. Søren Kierkegaard og Nikolaj Frederik Severin Grundtvig indgår en pagt om at finde seriemorderen og sende ham i galgen, men de møder voldsom modstand. Pludselig må de bruge al deres intellekt og deres talenter inden for kampsport for at overleve i en livsfarlig kamp mod mørke kræfter med forbindelser helt ind i Kongehuset.

Trenden med historiske personer som selvbestaltede detektiver i fortænkte kriminalromaner med klichéfyldte plots og perverst udpenslede drab kulminerer i Regina Olsson seneste roman ”Eventyrmordene”.

Iskold intellektuel møder jovial bamse

 Satyren har mødt Dronningen af historique noir på Bogforum.

– Jeg har altid været fascineret af historiske miljøer i kriminalromaner, men jeg går hele vejen og lader historiske berømtheder være dem handlingen drejer sig om. Her er Kierkegaard og Grundtvig en drømmeduo, siger Regina Olsson.

– Den introverte Kierkegaard er med sit iskolde intellekt den diametrale modsætning til den ældre joviale og mere livserfarne Grundtvig. Det skaber en interessant dynamik mellem de to, som først må overkomme grundlæggende forskelle i verdensopfattelse og livsanskuelse. Det giver fortællingen psykologisk dybde, uddyber Regina Olsson.

I romanen vælger hun dog helt bevidst ikke at gå dybere ind i de to personers tænkning og filosofiske uenigheder om tro, eksistens og menighedens indretning.

– Jeg forstår ikke deres snørklede tanker. Ret beset er læseren også skide ligeglad med en dybere mening i kriminalromaner, og jeg kan ikke have, at mine protagonister diskuterer teologiske og eksistentielle spidsfindigheder i jagten på en rituel drabsmand, siger Regina Olsson.

Romaner skrives forlæns

Om processen med at skrive Eventyrmordene fortæller Regina Olsson, at det gik helt af sig selv.

– En roman læses forlæns og skrives forlæns, så enkelt er det, siger hun, og mine helte er så enestående geniale, at de supplerer hinanden perfekt.

– Som Københavns mest berømte vandringsmand observerer Kierkegaard alt. Han færdes i alle gadens miljøer, mens Grundtvig med sit netværk har adgang til samfundets betydningsfulde spidser. Det gør dem til et guddommeligt opdagerpar, fortsætter hun og citerer Grundtvig fra romanen: “menneske først og detektiv så”.

Eventyrmordenes komplet usandsynlige handling krydrer Regina Olsson med heftige droschejagter, livsfarlige dueller på spadserestokke og en længere skyggescene, hvor Grundtvig i fuld ornat følger efter morderen rundt mellem offentlige fruentimmer i Peder Madsens Gang, inden det lykkes dem at eliminere morderen i krimigenrens mest teatralske opgør i Marmorkirkens ruiner.

Hvem drabsmanden er vil Regina Olsson ikke afsløre.

– Nej, det må I selv læse jer til. Jeg kan afsløre, at det er en berømt person og formodet kongesøn, siger hun.

Regina Olsson afslører, at i hendes næste krimi er Grønlands missionær Hans Egede på sporet af en pyroman i 1700-talles København.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Ny krimi: Grundtvig og Kierkegaard jagter bestialsk seriemorder i København"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*