Dronning bad kunstner forskønne Prins Frederiks ungdomsportræt 4.8/5 (15)

Dronning Charlotte Frederikke indrømmer, at hun fik kunstmaler til at retouchere den senere Frederik 7.’s ungdomsportræt, så han blev kønnere og mere statelig.

– Han var jo ret grim som barn. Hans holdning var ludende. Hans hage var alt for spids. Hans mund var for lille, og panden for stor, men han havde et flot hår, og øjnene var nogenlunde pæne.

Sådan beskriver Dronning Charlotte Frederikke sin søn Prins Frederik, den senere Kong Frederik 7. Hun har valgt at stå frem i solidaritet med de forældre, som kræver deres børns skolefotoer retoucheret, så deres små guldklumper fremstår perfekte.

– Jeg forstår, at børn i det 21. århundrede alle er ophøjet til prinser og prinsesser, og hvis jeg kan bakke op om det, så er det mig en fornøjelse, siger Dronningen.

Charlotte Frederikke mener, det er vigtigt, at prinser og prinsesser ser præsentable og nydelige ud. Hun forklarer, at det bliver umuligt at finde et passende parti til en prinsesse, hvis hun ligner en krage på sit konfirmtionsportræt.

Intelligente øjne og viltre lokke

Det var heller ikke attråværdigt, at hendes Frederik som konge skulle se sig selv som den grimrian, han var som barn.

Dronningen bad derfor kunstneren C.A. Jensen om at gøre Frederik pænere, da han malede den 16-årige prins i 1824. Han gjorde drengens hage mindre, fremhævede hans hår og gav ham et intelligent blik i øjnene.

Det slap han hæderligt fra, mener hun.  Men som Frederik senere endte med portvinstud, fez på hovedet, lokumsbræt om hagen og en snade i kæften, så gjorde det ingen forskel, at hun fiksede hans ungdomsportræt, erkender Dronning Charlotte Frederikke.

Realismen må Thomas Kluge stå for

C.A. Jensen, ser ingen problemer i at han malingshopper og pynter på de kongelige portrætter.

– Nej, det gør jeg ikke. Det har de kongelige bedt om til alle tider, og det vil de også gøre i al fremtid, siger kunstneren og fortsætter:

– Det handler jo om at se perfekt ud, så hvis jeg undlader at male en bums, lidt eksem, et hareskår eller retter et vindøjet blik ud, så er det til at leve med. Hvis de vil have realisme, så må de sgu hyre Thomas Kluge, siger C.A. Jensen og tilføjer, at man som kunstner har en pligt til at yde sit ypperste.

Uden en teknisk dygtig maler havde Habsburgerne med deres hængende underlæber og kæmpehager jo lignet jeg ved ikke hvad, fastslår C.A. Jensen, som fremover skal skønmale danske curlingforældres trofæbørn.

Illustration: Frederik 7. malet af C.A. Jensen, Kongernes Samling Rosenborg. Foto: Papposilenos.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Dronning bad kunstner forskønne Prins Frederiks ungdomsportræt"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*