Borgerforslag vedtaget: Kongegrave skal flyttes ud 4.9/5 (10)

Ligesom statslige arbejdspladser skal de kongelige sarkofager i Roskilde Domkirke flyttes til andre dele af Danmark. Borgmestre og Visit Denmark jubler.

Kronborgs bygherre, Frederik 2., skal flyttes fra Roskilde Domkirke til Helsingør Domkirke. Genforeningskongen Christian 10. skal fremover hvile i Haderslev Domkirke, og resterne af Valdemar Sejr flyttes fra Sankt Bendts i Ringsted til Ribe Domkirke.

– Hvorfor er det kun Roskilde Domkirke og nogle få andre kirker som skal have privilegiet af kongelige begravelser? Danmarks konger og dronninger tilhører os alle. Derfor skal vi alle sammen have glæde af en royal begravelse i vores nærmiljø.

Det siger Didrik Dannemand, der som formand for foreningen Danmark i Historisk Balance har stillet et borgerforslag om at udflytte alle konger fra Roskilde Domkirke bortset fra Harald Blåtand.

Borgerforslaget, der på få timer opnåede de fornødne 50.000 underskrivere, gled glat igennem Folketinget. Ifølge Satyrens kilder på Christiansborg har Folketinget oven på coronakrise, minkskandale og rigsretssag brug for en sag, der kan samle Danmark, uden at det går ud over levende dyr og mennesker.

Plads til hvid hest

Over alt i landet modtages udsigten til en konge og en dronning med stor begejstring. En af de glade er Haderslevs borgmester Mads Skau (V). Han er stolt over, at Christian 10. kommer til byen.

– Det er det største, der er sket i min tid som borgmester. Vi har allerede udpeget et centralt sted i koret, hvor kongen kan hvile sammen med sin dronning og den hvide hest, han red over grænsen på, siger Mads Skau til Satyren.

Også i Fredericia er de stolte over, at byens grundlægger Frederik 3. rykker ind i byens kirke, men den glæde kan blive kortvarig, da København også gør krav på kongen.

– Frederik 3. frelste København for svenskerne i 1659. Selv om han ikke fik lov til at dø i sin rede, så skal han ikke berøves muligheden for at hvile her, hvor han hører til, siger Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (A).

Ikke alle konger er dog lige populære. I Ingen af de byer, Satyren har været i kontakt med, ønsker man at huse Christian 7. Til gengæld mener man alle steder, at Christian 4. hører til netop i deres by.

Åbner Kingminoen

Hos Visit Denmark gnider Head of Royal Tourism Sofie Dorthea Caroline Mathilde Charlotte Amalie Hansen sig i hænderne. Hun har på rekordtid udviklet en række unikke produkter til den kræsne royale turist.

– Hvis alt går vel, så kan turister allerede til sommer gå ad Kingminoen og overnatte i kirkerne sammen med kongerne og deres dronninger i særligt indrettede glampingmiljøer med champagne, kongelig middag og en royal opredning, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Hendes Majestæt Dronningen.

Foto: Kasper Damm Larsen, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Borgerforslag vedtaget: Kongegrave skal flyttes ud"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*