Satyren besøger Sjællands succesfulde detektor put-and-take-mark: Her får alle gevinst 4.92/5 (25)

En driftig forretningsdrivende har skabt en put-and-take-mark for detektorførere på Sjælland. Satyren besøger det nye arkæologiske hotspot.

– Så er der gevinst igen!

Sådan lyder det, da den 66-årige Birger Jensen fra Slagelse bukker sig ned og graver forsigtigt i jorden med en planteske.

Gemt i den sorte, fugtige muld kommer en fin borgerkrigsmønt til syne, som han forsigtigt børster ren.

– Det er så fedt! Det er virkelig et godt sted her. Og det her er garanteret danefæ, siger Birger Jensen, da han tilfreds lader mønten dumpe ned i en fundpose, før han fortsætter.

Han er en af 17 mænd, der på en helt almindelig tirsdag i januar besøger den mark i Sorø, som siden nytår har fungeret som put-and-take-mark for detektorførere.

– Det er blevet en kæmpe succes for os. Langt større end vi forudså, da vi sidste år fik ideen, siger John Abrahamsen fra Søbygård, der står bag det populære initiativ syd for Sorø.

Gevinst næsten hver gang

Indtil oktober var marken en almindelig græsmark, hvor der gik kødkvæg. Nu er studene slagtet, og i stedet er marken indtaget af detektorfolk i orange termodragter, metaldetektorer og en Fjallraven-rygsæk på ryggen.

– Der er rigtig mange detektorførere, der aldrig finder noget. De går dag ud og dag ind og finder aldrig andet end skrot. Her kan vi tilbyde dem en vis sikkerhed for gode oplevelser, siger John Abrahamsen.

Hver aften bliver der udlagt nye fund i marken, så der altid er nye ting at finde for de håbefulde gæster.

– Det er jo ikke gratis at komme ind her på marken. Men langt hovedparten af entreindtægterne går tilbage i form fine fund man kan finde, siger John Abrahamsen.

Nye fund hver dag

Der vil hver eneste morgen være minimum ét guldhorn af ægte guld, 20 borgerkrigsmønter, 12 Remmington-kugler, en kanonkugle fra Torstenssonfejden og et bronzealdersegl at finde i marken. Desuden vil der være en større mængde kapsler, sølvpapirkugler og 15 jordkolde Guldtuborg for uden nogle unikke, historiske overraskelser gravet ned i jorden for at skabe ekstra spænding for detektorførerne.

Ordningen er blevet så succesfuld, at Søbygaard ved siden af marken har opsat en pølsevogn og bygget en legeplads til mindre børn. Her er en af momenterne, at børnene kan vaske ægte guld i et vandanlæg, som de bagefter for 50 kroner kan veksle til en medalje af plastik i entre-bygningen.

– Man kunne engang sejle til den her mark, så der er helt sikkert også ægte fortidsfund at finde her. Vi har bare ikke set dem endnu, siger John Abrahamsen, der oplyser, at ingen fund på marken er gravet længere end to og en halv meter ned i undergrunden, og kun enkelte fund er sløret, så de er mere vanskelige at finde med en metaldetektor.

For stamgæsterne er alt dog præcis, som det skal være.

– Jeg kommer tilbage i morgen. Det er helt sikkert. Jeg skal finde det guldhorn, siger Birger Jensen, da han ved lukketid skal forlade pladsen.

– Jeg betaler altså gerne for at gå her. Det handler ikke om penge, men om at bidrage til vores fælles historie, tilføjer han.

Det koster 500 kroner at komme ind på marken, der alle dage hele året har åbent mellem klokken 09.00 og 15.00. Har man ikke eget udstyr, så kan det lejes på stedet for en dagleje på 1.000 kroner.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Satyren besøger Sjællands succesfulde detektor put-and-take-mark: Her får alle gevinst"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*