Danske krigsmuseer skærper beredskabet efter russiske tyveriforsøg 4.78/5 (18)

Våben og krigsmateriel fra Warszawapagten er i så høj kurs, at russiske agenter prøver at stjæle våben fra Krigsmuseet og Panzermuseum East til brug i Ukraine.

– De vidste, hvad de ville have. De gik målrettet efter vores samling af AK-47 stormgeværer, andre russiske håndvåben, miner og panserværnsraketter.

Det forklarer Krigsmuseets vicesikringschef Karl Gustav Jensen til Satyren efter et mislykket tyveriforsøg i nat fra Krigsmuseets magasiner.

Han er sikker på, det er tyve sendt fra Rusland af præsident Putin.

– Det kan kun være russiske agenter. Der er sgu ingen andre, som vil stjæle det ubrugelige lort, siger Karl Gustav Jensen.

Også Panzermuseum East ved Slagelse, som specialiserer sig i Warszawapagtens krigsmateriel, har oplevet tyveriforsøg.

Forleden nat overraskede ejeren sammen med en nabo og hunden Buller tre russisktalende mænd. De var i færd med at male store Z’er på museets kampvogne og selvkørende artilleri.

Tyveriforsøget er anmeldt til Midt og Vestsjællands Politi, hvor politikommissær Bjarne Knudsen bekræfter hændelsen og udtrykker sin anerkendelse af ejerens snarrådige indsats.

– Hunden nedlagde straks den ene gerningsmand med et bid i bagen. De to andre tog flugten i en T-55 kampvogn, som brød sammen et par hundrede meter fra museet, hvorefter tyvene overgav sig, og naboen kunne bugsere kampvognen hjem med sin traktor, siger Bjarne Knudsen.

Han vil nu indstille Buller til en belønning.

Strategiske våbentyverier

I Forsvarets Efterretningstjeneste ser orlogskaptajn Mine Styger-Larsen med stor alvor på de russiske anslag mod fredelige danske museer.

– Vi har i den seneste uge observeret øget russisk aktivitet i Danmark. Det tolker vi som et tegn på, at det russiske militær lider svære tab i Ukraine. Russerne er hårdt presset og har brugt reserverne, siger Mine Stryger-Larsen og fortsætter:

– Manglen på materiel er nu så udpræget, at den russiske hærledelse i sin desperation ser sig nødsaget til strategisk plyndring af selv udenlandske museers samlinger af gammelt russisk krigsmateriel.

Museer øger beredskab

Nu skærper politiet og Forsvarets Efterretningstjeneste overvågningen, og en række krigs- og teknikmuseer øger beredskabet.

Satyren erfarer, at det drejer sig om Teknisk Museum, hvor samlingen af Commodore 64 computere vil være et mål for russiske tyve, som også forventes at gå efter Danmarks første datamaskine DASK.

Ligeledes er Radiomuseet i Ringsted sat i højeste alarmberedskab, da museets samling af historiske radioapparater og walkie-talkies kan være af interesse for russiske agenters lange fingre.

Myndighederne opfordrer ligeledes ejere af Ladaer af ældre model til at opbevare deres køretøjer i sikre, aflåste anlæg.

Foto: Bill Abbott, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Danske krigsmuseer skærper beredskabet efter russiske tyveriforsøg"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*