UNESCO verdensarv ødelagt: Bayeux-tapetet krympet i vask 4.45/5 (22)

Ved en fatal fejl er Bayeux-tapet blevet kogevasket og tørretumblet. Børglum Kloster udlåner kvit og frit sin kopi af vægtæppet, indtil originalen er restaureret.

En vaskeægte skandale har ramt den internationale museumsverden. Et af verdenshistoriens mest uerstattelige klenodier, det 1000 år gamle Bayeux-tapetet, som er UNESCO verdensarv, har fået en kogevask for meget og er nu skrumpet ind til noget, der mest af alt ligner en flosset gulvløber.

– Det er en katastrofe. Mit hjerte bløder over den ulykke, som vi har nedkaldt over os selv, siger Bayeux Museets chefkonservator Jeanne d’Rya.

Hun fortæller, at det broderede tapet, der viser scener fra Vilhelm af Normandiets erobring af England, skulle gennemgå en rensning, inden det skal udlånes til en udstilling på British Museum.

Desværre har museet lige fået ny rengøringsassistent. Uden at tænke over det smed hun tapetet i museets store industrivaskemaskine og kørte en fuld kogevask, inden hun tørrede det i museets tørretumbler.

Børglums brodøser

Den håndtering kunne det sarte tæppe lavet af hør og uld ikke tåle.

– Hun brugte to store pakker OMO Color og adskillige liter Bamseline skyllemiddel, og nu er tæppet skrumpet ind til under det halve. Det er stift som et bræt og lugter som en håndværker mandag morgen, siger en ulykkelig Jeanne d’Rya.

Chefkonservatoren forventer, at det vil tage mange år og koste en formue, inden billedtæppet er restaureret.

Men hvor nøden er størst, er hjælpen nærmest. På Børglum Kloster i Vendsyssel ligger de nemlig inde med en kopi af hele det 70 meter lange tapet. Det er fremstillet af klostrets ni broderende norner, der i de lange vinteraftner har nørklet og syslet.

Den kopi har klostret og brodøserne tilbudt at låne til museet i Bayeux. Det er blevet modtaget med stor taknemmelighed ikke bare i Normandiet, men i hele Frankrig.

Roses af Macron

I en tale på nationalt fransk TV takkede Frankrigs præsident Emanuel Macron for den storslåede generøse gestus, som Børglum Klosters brodøser har vist den franske nation og det franske folk.

Kopien af tapetet befinder sig i en lastbil fra Kurts Flytteservice i Hjørring på vej til Frankrig. Med i bilen er en lykkelig lokal turistchef.

– Det her er hundrede gange bedre reklame for Danmark og Nordjylland end de tre etaper af Tour de France, som Danmark lægger asfalt til i år, siger turistchefen veltilfreds.

Foto: Daniel R. Blume, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "UNESCO verdensarv ødelagt: Bayeux-tapetet krympet i vask"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*