Disruption rammer danske museer: Skal bytte adresse 4.73/5 (11)

Disruptionrådet vil lade Nationalmuseet i København og Moesgaard Museum i Aarhus bytte adresse de næste otte år.

– Engang imellem skal man ryste posen og prøve noget nyt. Derfor er denne ide super.

Sådan siger formanden for Disruptionrådet, Splids Langhat, efter rådet tidligere i dag foreslog, at den danske museumsverden udsættes for disruption.

Helt konkret foreslår rådet et rotationsprincip indført – ligesom det eksempelvis kendes fra Enhedslistens folketingsmedlemmer.

– Det er klart, at nogle institutioner glemmer at forny sig og så at sige vokser sammen med deres bygninger og går i stå. Derfor foreslår vi nu, at museerne med jævne mellemrum bytter bygninger. Vi foreslår konkret, at vi starter med, at Nationalmuseet i København bytter plads med Moesgaard Museum i Aarhus, siger formanden.

Han understreger, at begge museer er i topklasse og på forskellig vis kan fortælle noget vigtigt om den danske fortid. De respektive byer bliver altså ikke snydt, slår han fast.

Helt konkret foreslår rådet, at alle ansatte flytter med museerne de kommende otte år, hvorefter det er meningen, at de skal vende hjem i følgende otte år.

– For os er det uforståeligt, hvorfor man skal rejse helt fra Jylland til København for at se nogle af de vigtigste fund gjort i Danmark. Omvendt, så ville de mange våbenfund fra Illerup Aadal også være et godt tilbud til Københavnerne, siger Splids Langhat.

Aarhus borgmester positiv

Aarhus-borgmesteren Jacob Bundsgaard (S) tager positivt mod ideen, mens den omvendt kritiseres af Moesgaards bestyrelsesformand Anne-Marie Dohm, der mener, at den vil ødelægge et unikt forskningsmiljø i Aarhus.

Nationalmuseets direktør Rane Willerslev vil ikke kritisere ideen.

– Det kan næsten være hip som hap. Vores bygninger er pæne, men noget gammelt lort, mens bunkeren i Aarhus er nybygget, men grim som arvesynden. Og det minder mig faktisk om engang, hvor jeg var på bjørnejagt i Sibirien, og jeg løb tør for tobak. Der var ingen gode muligheder, og det lærte jeg meget af, siger han.

Vedtages planen, så er det meningen at de to museer skal bytte plads til nytår.

Bliver ordningen en succes, er det hensigten, at alle museer skal bytte plads inden for de enkelte regioner efter et lodtrækningsprincip.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til ideen fra Kulturministeren.

Foto: Nanda Sluijsma Wikipedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Disruption rammer danske museer: Skal bytte adresse"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*