Forsker i kontroversiel udmelding: Vikingeborge er bare et stunt 4.83/5 (18)

De danske vikingeborge er turismestunts. De er frit opfundne for at booste den danske turistindustri og skaffe penge til museerne.

Det er ikke tilfældigt, at du finder museumsbutikker med velvoksne kogebøger, snaps med mjød-smag, træsværd og plastikskjolde, når du besøger de danske vikingeborge.

Der er nemlig i virkeligheden tale om et turismestunt, hvis formål det er at lokke besøgende fra København ud i provinsen.

Det siger professor emeritus Erik Langballe fra Københavns Universitet til Satyren, da vi møder ham på et pissoir på værtshuset Det Lille Mjødhorn i det centrale København.

– Det eneste formål, der nogensinde har været med ringborgene var at sælge skrammel og dyre is til de tilrejsende københavnere. At de skulle have haft en betydning for 1000 år siden er noget, som nationalromantiske arkæologer fandt på i 1930’erne for at sikre ekstra bevillinger og ikke mindst opmærksomhed til deres fag, siger han.

Harald Blåtand sælger

Han peger på, at der trods intensiv efterforskning i snart 90 år kun er fundet meget snævre dateringer af vikingeborgene.

– Når der er lavet dendrokronologiske dateringer, så har man fået den samme datering, som man har valgt at offentliggøre. Den skal overbevise turisterne om, at Harald Blåtand står bag byggeriet. I virkeligheden ved vi meget, meget lidt om de konstruktioner, som turistchefer og markedsføringsgenier i dag sælger som bygget af hornbesatte, lurblæsende vikinger med et middelsvært alkoholproblem. Det er simpelthen nonsens, siger han tvært.

Den aldrende professor mener, at al sandsynlighed taler for, at det hele i virkeligheden er opfundet af arkæologer med en vild fantasi.

– Man har jo en evne til at se det, som man gerne vil se, når man kigger på sådan en jordprofil. Det er i virkeligheden en form for rorschach-test. Når man ved Trelleborg ved Slagelse finder en gravplads, så brøler alle som en, at der er tale om nedslagtede vikinger, siger han og fortsætter:

– Ingen taler om, at der under anlægget er fundet tegn på et Sarupanlæg fra stenalderen, og knoglerne muligvis er flere tusind år ældre, end man prøver at bilde turisterne ind. Og det er jo klart. Vikingemøer i nedringede kjoler sælger meget bedre end analfabetiske stenalderfolk, siger han og lyner bukserne op.

Turistfolks levebrød

Mens han vasker hænder, spørger Satyrens udsendte, hvorfor han ikke går i direkte faglig polemik over spørgsmålene om vikingeborgenes oprindelse.

Her er svaret dog helt klart:

– Min far kom fra Himmerland. Han var murerarbejdsmand og nogle gange uden arbejde i et par måneder om vinteren. Det er det samme med alle disse mennesker i turist-faget. Hvis vi siger sandheden, så mister de deres job, ligesom alle disse vikingefans mister deres livsindhold. Det er der ingen grund til, siger han, og forlader interviewet. 

Foto: Thue C. Leibrandt, Wikipedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Forsker i kontroversiel udmelding: Vikingeborge er bare et stunt"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*