Kollegieopgang ryddede ud i køleskab: Tager på ferie for danefæ-godtgørelse 4.71/5 (17)

Der er penge i skrald. Det har opgang 45 på Skjoldungekollegiet i Tilst måttet sande. En oprydning i det fælles køleskab sikrer hele opgangen en ferie i Mali.

– Vi synes godt nok også efterhånden, at det kaldte på en oprydning, men vi havde da ikke troet, at sagerne var så gamle.

Sådan lyder det fra gangformand Dannye Jensen, medicinstuderende på Aarhus Universitet, efter han og resten af kollegieopgangen på en fælles arbejdsdag efter flere års tilløb tog livtag med det særdeles rodede fælles køleskab.

– Det viste sig, at der inderst ved kølelegemet var et lag, der flød med både danefæ og danekræ. Heldigvis havde vi en snarrådig arkæologistuderende, der ringede til det lokale museum, og så gik det ellers slag i slag, fortæller han.

Blandt fundene i kollegiet er blandt andet rester fra det uldhårede næsehorn, dronten og den uddøde danske kvægrace Ø-kvægrace, ligesom adskillige lerkar og stenredskaber understreger køleskabets meget langs brugstid.

– Altså, vi vidste godt, at det var længe siden, at vi sidst for alvor kom i bund med oprydningen i det køkken. Men at det er så langt tid siden kom alligevel bag på os, siger Dannye Jensen, der selv tidligere har brugt podninger fra køkkenet som led i sit speciale om smitsomme tarmsygdomme.

Køleskab er museumsgenstand

Mens man fra Nationalmuseet forsigtigt har opfordret til, at man donerer selve køleskabet til et museum og bruger en del af danefæ-midlerne til at købe et nyt og moderne køle-fryseskab, så er det blevet afvist af et massivt flertal på gangmødet i huset.

– Det køleskab fungerer upåklageligt. Det er der ingen grund til at skifte ud. Vi besluttede i stedet at bruge pengene på at holde tour de chambre i Mali med fri sprut til alle, fortæller Dannye Jensen.

Nationalmuseet har fået fondsmidler til at undersøge lagene i køleskabet nærmere i form af et ph.d. studie,. Resultaterne ventes at få betydning inden for en række videnskaber.

Imens kan fundene få en ny betydning for beboerne i opgang 45. De overvejer nemlig nu at rydde op i opgangens fællesrum og stue, hvor et hjørne har stået ubrugt hen med bunker af tomme flasker og rekvisitter fra århundreders fester. 

– Det er jo fristende at indkassere danefæ for denne del af opgangen også. Det kan helt sikkert betale sig, men spørgsmålet er, om vi gider, siger Dannye Jensen. 

Foto: Mark H. Anbinder, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kollegieopgang ryddede ud i køleskab: Tager på ferie for danefæ-godtgørelse"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*