Konsulent i CEPOS: Sovjetunionen bidrog ikke til allieret sejr i Anden Verdenskrig 4.74/5 (19)

I ny analyse konkluderer CEPOS-konsulent Janus Gerby, at Sovjetunionen snarere forlængede Anden Verdenskrig end forkortede den. Trods kritik fastholder han sit synspunkt.

Hvis man objektivt vurderer Sovjetunionens krigsindsats under Anden Verdenskrig, så var det minimalt, hvad Stalin og det kommunistiske diktatur afgørende bidrog med til sejren over Nazi-Tyskland.

Så kontant vurderer konsulent i CEPOS Janus Gerby Sovjetunionens krigsindsats. Det sker i en ny analyse baseret på fem studier af Anden Verdenskrig.

Ikke alle er enige. Kritikken hagler ned over Gerby.

Langsom og ineffektiv

I et eksklusivt interview med Satyren uddyber han sine konklusioner og svarer på kritikken:

– Det tog Sovjetunionen næsten fire år at nedkæmpe deres del af Nazi-Tyskland. De vestallierede klarede det på under et år. Det understreger, hvor ineffektivt Stalins krigsmaskine fungerede, siger Janus Gerby og løfter sin pegefinger.

Da Satyren indvender, at Invasionen i Normandiet fandt sted på et tidspunkt, hvor Nazi-Tyskland var svækket af flere års hårde kampe med Den Røde Hær, vil Gerby ikke afvise, at det kan være tilfældet, men han ændrer ikke sit synspunkt om, at Sovjetunionen ikke gjorde nogen afgørende forskel.

Satyren forholder ham, at han udelukker flere væsentlige og afgørende begivenheder såsom slagene ved Stalingrad og Kursk. Han forsvarer sig med, at de ikke hører med i det samlede billede af Tysklands nederlag.

– Der er udelukkende tale om defensive sovjetiske kampagner, som ikke havde nogen offensiv hensigt. Dermed var de heller ikke afgørende for selve nedkæmpelsen af Hitlers Tyskland, siger en stålsat Janus Gerby.

Sovjetunionen var noget lort

Han afviser også russernes indtagelse af Berlin, som værende af betydning for krigens udfald.

– Erobringen af Berlin, mener jeg, var en sovjetisk specialoperation, og således ikke en del af Anden Verdenskrig, men hvis den slags subtile statistiske spidsfindigheder forvirrer folk, så vil jeg nævne det i en note, sukker Gerby.

Satyren konfronterer Janus Gerby med, at hans analyse bygger på alt for få studier. Han svarer, at det ikke er hans skyld, at der ikke findes flere studier, der bekræfter hans og CEPOS’ udlægning af historien.

Heller ikke det faktum, at to af de fem studier handler om Sovjetunionens krig i Afghanistan, ryster ham på nogen måde.

– Det tog kun afghanerne 10 år at smide russerne ud, mens amerikanerne holdt stand i dobbelt så mange år, og det er en vigtigt pointe, som bekræfter Sovjetunionens komplette inkompetence i et langtidsperspektiv, siger Janus Gerby.

Han holder fast i, at intet, heller ikke fakta, rykker ved hans konklusioner om, at Sovjetunionen forlængede Anden Verdenskrig, fordi socialisme og kommunisme er og bliver noget lort.

Foto: Yevgeny Khaldei.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Konsulent i CEPOS: Sovjetunionen bidrog ikke til allieret sejr i Anden Verdenskrig"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*