Lægen Henrik Harpestreng: Fravalg af sygeplejerske-uddannelsen bekymrer mig ikke 4.63/5 (16)

Udsigten til mangel på sygeplejersker bekymrer ikke lægen Henrik Harpestreng. Han kan ikke se, hvad han skal bruge dem til.

– Nej, det bekymrer mig virkelig ikke, at optaget på sygeplejerskeuddannelsen er faldet. Det er ikke noget, jeg ligger vågen over om natten.

Sådan siger den verdenskendte middelalderlæge Henrik Harpestreng om krisen på uddannelsen til sygeplejerske, hvor færre og færre unge søger ind.

Han indrømmer ærligt, at han ikke ved, hvad han skal bruge dem til.

– Jeg er fuldt ud tilfreds med de søstre, som bistår mig med plejen af de syge. Det er såmænd ikke det store arbejde at tvætte de febersyges pander med en kølig våd klud og sige nogle trøstende bønner for deres helbredelse og deres sjæls frelse, siger doktor Harpestreng.

Han ryster også lidt på hovedet over, at det kaldes for velfærdsuddannelser, da velfærd er i Guds hænder og ikke noget, der kan læres på en professionshøjskole. Han mener, at de unge er bedre tjent med et jura eller teologistudium på et universitet.

Stærke karle   

Henrik Harpestreng kunne dog godt bruge nogle stærke karle, når han skal give lavement med klystersprøjten, årelade og give medicin.

Mange gange om ugen må han opgive patienter, som nægter at indtage hans præparater og miksturer lavet på blandt andet kattegalde, bitre urter og sildetran.

– Mine patienter vrider sig som ål, når jeg skal give dem medicin og få deres kropsvæsker i balance. Jeg kunne da godt bruge et par raske svende til at vride gabet op på de syge, så jeg kan give dem medicin uden at frygte for mine fingre, siger den gode doktor.

Han kan derfor se meningen i en kort professionsuddannelse som sygeholder gennemført på nærmeste kloster.

Nonne er lettet

Satyren har talt med Søster Clara. Hun er en af de fem nonner, der går doktor Harpestreng til hånde i Helligåndshusets sygeafdeling, hvor hun er i færd med at tømme patienternes natpotter.

Hun er lettet over, at færre unge vil være sygeplejersker.

– Nu er det åbenbart ikke længere nok at være en from søster. Nej, nu skal man uddannes og have fine titler og Gud forbyde det også løn, i stedet for at tjene Gud og gøre gode gerninger ved at pleje de syge og sikre sin sjæls frelse, siger hun med himmelvendte øjne og tilføjer:

– Heldigvis har Herren og Jomfru Maria da også hørt mine bønner og ført de forvirrede sjæle videre til andre gerninger. Det er et mirakel, Halleluja.

Hun ser frem til fortsat at være de syges hjælper og sætte point ind på frelserkontoen, så hendes dage i Skærsilden bliver færre.

Foto: Hans Splinter, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Lægen Henrik Harpestreng: Fravalg af sygeplejerske-uddannelsen bekymrer mig ikke"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*