Museer raser: Jonas Vingegaard koster os millioner i tabte entréindtægter 4.82/5 (11)

Billetsalget på landets museer styrtdykker katastrofalt, siden Tour de France begyndte. Museerne kræver kompensation, ellers må de lukke.

Forhallen på Ny Carlsberg Glyptotek i København er gabende tom. Bortset fra nogle få kinesiske turister i butikken og et par gråhårede kvinder med tunge ravsmykker om halsen er der ingen mennesker at se. Det samme gælder vinterhaven og udstillingslokalerne, hvor de antikke skulpturer må spejde langt efter nysgerrige øjne.

– Sådan har det været siden første etape af årets Tour de France blev skudt i gang, og sådan vil det forblive indtil det forbandede cykelløb er slut, siger direktør Gertrud Hvidberg-Hansen, da Satyren møder hende en sen eftermiddag på Glyptoteket for ved selvsyn at opleve ekkoet i de mennesketomme udstillinger.

Hun fortæller videre, at museet summede af liv før touren begyndte, og hun er helt sikker på årsagen til publikumssvigtet.

– Det er alt sammen Jonas Vingegaards skyld. Hvis ikke han deltog, var her totalt fyldt op, og du kunne ikke skære dig gennem kødranden af museumssultne gæster, men nu vil de hellere sidde hjemme og glo cykelløb, sukker Glyptotekets direktør.

Taber millioner på Vingegaard

Hun konstaterer, at besøgstallet er dalet med 72 procent, og det vil koste Glyptoteket et tocifret millionbeløb, at gæsterne bliver væk netop i juli, hvor omsætningen plejer at være størst.

En rundringning, som Satyren har foretaget viser, at en lang række andre museer oplever store fald.

I Den Gamle By i Aarhus er nedgangen i besøgstallet gigantisk, men det bekymrer ikke direktør Thomas Bloch Ravn.

– Besøgstallet er værre end selv de værste somre, som regnede væk, men det bekymrer mig ikke, da det inspirerer til endnu et indlæg til Kulturmontor om vigtigheden af, at netop Den Gamle By tilgodeses, når statsstøtten til museerne revideres i løbet af i år, siger Thomas Bloch Ravn.

Et enkelt museum oplever dog ikke en Tour de France relateret tilbagegang i besøgstallet. Det er Danmarks Industrimuseum i Horsens, og det overrasker ikke direktør David Holt Olsen.

– Museets særudstilling om stansemaskiner i 100 år trækker støt og roligt publikum. Det bekræfter mig i, at Industrimuseet har en loyal  kernemålgruppe, som ikke interesserer sig en skid for cykler med mindre de er forsynet med hjælpemotor, siger en tilfreds David Holt Olsen.

Ønsker museal Marshallhjælp

Tilbage på Glyptoteket efterlyser direktøren handling fra Kulturministerens side.

– Man kan jo håbe, at Vingegaard udgår, men selv da er en form for museal Marshallhjælp nødvendig, siger Gertrud Hvidberg-Hansen.

Om det sker, ville Satyren gerne spørge kulturminister Jakob Engel-Schmidt om, men på en skrattende telefonforbindelse fra Frankrig, beder han Satyren ringe tilbage, når Tour de France er overstået.

Foto: Papposilenos og TV2.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Museer raser: Jonas Vingegaard koster os millioner i tabte entréindtægter"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*