Satyren afslører: Lauritz.com beholder millioner fra salget af Ravkammeret 4.53/5 (15)

Foto: Jennyfan, Wikimedia.

Med auktionshuset Lauritz.coms konkurs ser den russiske stat ud til at miste flere hundrede millioner kroner på salget af Ravkammeret.

– Det var meget vanskeligt for os at finde en køber. Det lykkedes faktisk først for få måneder siden at sælge Ravkammeret til en anonym oliesheik fra Kuwait. I mellemtiden er vi gået konkurs, så sælger ser nok aldrig sine penge, men jeg kan trøste med, at de falder på et tørt sted i vores konkursbo.

Det siger ejer af auktionshuset Lauritz.com Bengt Sundstrøm, da Satyren kontakter ham for at høre, hvad der er op og ned i sagen om Ravkammeret, der forsvandt fra Katharinapaladset i Sankt Petersborg under Anden Verdenskrig.

Bengt Sundstrøm forklarer Satyren, hvordan Lauritz.com har haft Ravkammeret til salg siden foråret 1945. Han fik en henvendelse fra Tysklands Rigsdagspræsident Hermann Göring. Han ønskede at sælge Ravkammeret, som på det tidspunkt var udlånt af Sovjetunionen og  i tysk besiddelse.

 – Göring ringede og spurgte, om vi på Lauritz.com ville stå for salget af et stort lot rav, hvor indtægterne fra salget ubeskåret gik til bekæmpelse af bolsjevismen og erstatning for sovjetiske overgreb på værnemagtens styrker i Sovjetunionen, fortæller Bengt Sundstrøm.

– Det sagde vi naturligvis ja til. Det skete jo i en god sags tjeneste, tilføjer han.

Ventede på internettet

Han forklarer videre, hvorfor salget var så vanskeligt og tog så mange år.

– Internettet var jo ikke opfundet dengang. Derfor havde Lauritz.com ikke den fornødne platform til salget. Jeg hørte heller ikke mere fra Göring, og jeg antog, at hans tavshed var et udtryk for samtykke, siger Sundstrøm.

Ravkammeret kom på auktion kort efter, at Lauritz.com åbnede sin internetplatform i 1999, men det var vanskeligt at få indfriet prisen. Derfor blev salget forlænget i en uendelighed.

Det lykkedes til sidst, men så dukkede andre udfordringer op.

– Det viste sig, at sælger for længst  var afgået ved døden, og der var ingen arvinger, så vi besluttede os for selv at beholde pengene, forklarer Bengt Sundstrøm, som ikke vil afsløre salgssummen, men han oplyser, at beløbet var tilfredsstillende.

Rusland kræver salgssum af Lauritz.com

Desværre for auktionshuset havde Ruslands ambassadør til Danmark Vladimir Barbin opsnuset salget. Derfor er Lauritz.com nu mødt af et krav fra den russiske stat.

– Det kom lidt bag på os, at russerne gjorde krav på pengene, og derfor valgte vi i direktionen at lade Lauritz.com gå konkurs. Det er trist for småkunderne, som mister penge, men de skal vide, at vi i Lauritz.com holder den etiske fane højt. Således er hverken vi eller de med til at finansiere Ruslands krig i Ukraine, lyder det fra Bengt Sundstrøm.

I et skriftligt svar til Satyren, skriver ambassadør Barbin, at Rusland står fast på sit krav. Han er dog åben for at indgå et lukrativt forlig, og derfor agter han at invitere Bengt Sundstrøm på en kop te i ambassaden en af de nærmeste dage.

Foto: Jennyfan, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Satyren afslører: Lauritz.com beholder millioner fra salget af Ravkammeret"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*