Grufulde scener: Brænder levende heks under julemarked på Rådhuspladsen 4.64/5 (11)

Foto: Alberto Alb, Flickr.

Kvinde tortureret og brændt på Rådhuspladsen under Københavns Renæssancejulemarked. Det skete foran en hujende hob for at skabe autentisk renæssancestemning.

Skrigene var grufulde og hjerteskærende, da en ældre kvinde i går blev afhørt under tortur på Rådhuspladsen i København.

De rædselsvækkende begivenheder fandt sted under en hekseproces på Københavns Renæssancejulemarked foran et grinende og klappende publikum, som taktfast råbte ”brænd hende”, da julemarkedsmesteren spurgte pøblen, hvad der skulle ske med troldkvinden, nu hun havde tilstået sit ledtog med Satan.

Han fulgte hobens krav. Med blodet silende, blev den halvt bevidstløse kvinde bundet til en pæl på et stort julepyntet bål af grangrene og tørt bøgebrænde.

Det var først, da flammerne tog fat i den af smerter skrigende kvinde, det gik op for tilskuerne, at der ikke var tale om almindelig smagløs reenactment, men afbrænding af et levende menneske.

Tumultariske scener på Rådhuspladsen

Stilheden bredte sig i takt med, at virkeligheden gik op for folk, og den døende kvindes desperate skrig ebbede ud. For en stund var pøblen tavs. Så brød panikken løs, og kaotiske tilstande herskede på Rådhuspladsen.

Folk flygtede rædselsslagne med deres børn. Som bissende kvæg væltede de æbleskiveboder og vogne med brændte mandler. De væltede julemanden og skubbede andre, som rædslen havde lammet, omkuld, mens politiet desperat forsøgte at genoprette roen.

Satyren har talt med en yngre kvinde fra Kartoffelrækkerne. Hun var  vidne til de voldsomme episoder. Kvinden ønsker ikke sit navn frem, men Satyren kender hendes identitet.

– Vi troede jo, at det var skuespil og noget, vi bare legede for sjov. Det havde jeg fortalt mine børn  Anastasia-Arendse og Maximilian Victor, inden vi tog herhen. Vi har snakket om, hvor onde og nederen folk var mod hinanden i gamle dage. Det synes jeg, de skulle opleve i trygge rammer og samtidig komme i julestemning, uden at det blev for uhyggeligt, fortæller kvinden.

Hun beder Satyren nævne, at hun ikke var blandt dem, som forlangte kvinden brændt.

Autenticitet for enhver pris

Politiet oplyser til Satyren, at de ansvarlige for hekseafbrændingen er anholdt. De efterforskes for manddrab og kvalificeret vold mod sagesløs.

En talsmand for Københavns Renæssance Laug, som arrangerer julemarkedet på Rådhuspladsen, er uforstående over for myndighedernes reaktion. De har misforstået begivenhederne totalt.

– Det hele foregik frivilligt. Den brændte kvinde var et af vores mest dedikerede medlemmer, ellers havde hun ikke meldt sig selv til opgaven. Myndighederne fatter ikke den lidenskab, vi reeanctors går til historien på. Hun vidste, hvad hun gjorde. Hun gjorde det fremragende, og hun døde lykkelig. Æret være hendes minde, siger han om kvinden, som posthumt er tildelt et æresmedlemskab af lauget.

Om motivet siger talsmanden, at de med udgangspunkt i virkelige hekseprocesser og Christian den Fjerdes hekseforordning ville gøre julemarkedet mere autentisk.

– Danske julemarkeder mangler autenticiet. Man kopierer blindt  tyske markeder med alpehytter, glühwein og bratwurst. Det er ikke til at holde  ud. Derfor ville vi give folk en ægte renæssanceoplevelse, siger talsmanden, hvis julehumør er gennemført ødelagt.

Han oplyser, at Københavns Renæssance Laug genovervejer næste års gæsteoptræden på Viborg Renæssancedage, hvor Skipper Clements endeligt er på programmet.

Foto: Alberto Alb, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Grufulde scener: Brænder levende heks under julemarked på Rådhuspladsen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*