Nedtrykte historikere: Ramt af Post Coronation Syndrome 4.88/5 (8)

Foto: Pickpik.

Antallet af nedtrykte historikere er eksploderet siden tronskiftet. De rammes af Post Coronation Syndrome, som i værste fald kan medføre kronisk formidlingsblokering.

Aldrig har så mange historikere ladet sig sygemelde med symptomer på tungsind og formidlingslede. Det sker efter det nylige tronskifte, oplyser Dansk Magisterforenings trivselstjeneste til Satyren.

– Allerede under Kong Frederiks karettur til Amalienborg begyndte de første sygemeldinger, og i løbet af aftenen eksploderede antallet, siger leder af trivselstjenesten Frederik Rex-Christiansen.

– Normalt er historikere meget hårdføre, men tronskiftet har  taget pippet fra dem. De er ikke til at kende igen, og jeg aner ikke, hvad der har ramt dem, fortsætter han.

Men det ved professor Naomi Königsbaum på Institute of Occupational Psychology ved Yale University. De lider af Post Coronation Syndrome også kendt som PCS.

–  Vi stiftede første gang bekendtskab med PCS efter kroningen af Storbritanniens Kong Charles sidste år. Især historikere, som spillede en rolle i formidlingen af tronskiftet, blev ramt af voldsom melankoli, manglende energi, håbløshed og mistet arbejdsglæde, fortæller Naomi Köningsbaum.

Tilbage til hverdagen

Hendes forskning viser, at den voldsomme eksponering af historikernes viden  og faglighed under store royale begivenheder skaber et adrenalinsus hos oftest stille historikere i spadseredragter, fløjlsjakkesæt og butterfly. Den bratte tilbagevenden til hverdagen, hvor offentligheden igen er komplet ligeglad med historie, udløser en voldsom krise.

– Tv-kameraerne slukkes. Du er ikke længere på. Telefonen holder op med at ringe. Ingen journalister gider høre din faktuelle og nørdede udlægning af monarkiet, kongerækken og tronskiftet. Det får livet til at føles tomt, og det udløser en sindstilstand af meningsløshed, når de igen står midt i hverdagens banaliteter med kilder og forskning. Vi ser lignende reaktioner hos detroniserede Instagramere og influenter, forklarer professoren.

Hun mener, at Danmark med det hurtige tronskifte undgik, at PCS-epidemien udviklede sig ligså alvorligt som i Storbritannien.

Historikere med formidlingsblokering

Satyren har talt med en PCS-ramt historiker. Han ønsker at være anonym, men redaktionen kender hans identitet. Han forklarer, at et enormt vakuum satte ind allerede, da tronskiftet kulminerede.

–  Mit liv var som på kokain i de dage, hvor hele nationen i benovelse så mig udlægge historien, men nu forekommer den mig totalt ligegyldig. Intet kan nogensinde overgå den begejstring, jeg følte ved at formilde historie, mens den blev skabt. Hvad nytter det at fortsætte, siger den anonyme historiker og fortsætter:

– Før kunne jeg på en sjov og overgearet måde forklare et måbende publikum enhver historisk tidsperiode og udrede komplekse begivenheder på under et minut. Det var mit brand som historiker, men nu tager det mig flere minutter. Jeg fornemmede det allerede under min speedfortælling om de ni kong Frederikker i Go’ Morgen Danmark. Jeg glemte simpelthen en, fordi fornemmelsen af spleen overmandede mig, og da vidste jeg, at historien aldrig bliver den samme igen.

Han frygter, at formidlingsblokeringen sætter en stopper for hans karriere, men så galt behøver det dog ikke gå ifølge professor Köningsbaum.

– Nej, langt de fleste kommer sig igen med ro og terapi. Nye royale begivenheder indtræffer. Med den umættelige mediebranche, som hungrer efter fyldstof til sendefladen under kongelige begivenheder, får de fleste historikere gejsten igen, når de får tilbud om at vende tilbage til skærmen, siger Naomi Köningsbaum.

Er du historiker og ramt af PCS, eller er du pårørende til en PCS-ramt historiker, så har Dansk Magisterforening åbnet en hotline.

Foto: Pickpik.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Nedtrykte historikere: Ramt af Post Coronation Syndrome"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*