Kulturministerens vilde idé: Vil skabe et museum for museumsreformen 4.75/5 (4)

Foto: Marie Hald

Museumsreformen får sit helt eget museum under navnet §. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt præsenterer planen, når han i dag offentliggør den længe ventede rapport om reform af museumsloven.

Et splinternyt museum til 500 millioner kroner tegnet af en international berømt arkitekt er på vej til Slotsholmen i København. Museet, der får navnet §, skal fortælle den lange og komplicerede historie om reformen af den danske museumslov og ikke mindst de mange forsøg på at skabe en mere retfærdig fordeling af museernes statstilskud.

Det erfarer Satyren, da kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) ringer for begejstret at lække nyheden om hans museumsplaner eksklusivt for Danmarks førende museumsmedie.

– Når jeg i senere i dag skriver historie som den kulturminister, der er kommet længst med en reform af de statsanerkendte museers finansiering, så er det vigtigt at fastholde begivenheden for eftertiden og fortælle historien om, hvordan SVM-regeringen er i stand til at løfte dansk museumsvæsen ud af et babylonisk tilskudshelvede og sætte museerne fri, siger Jakob Engel-Schmidt.

National forpligtelse

Han fortæller videre, at det er en national forpligtelse at omsætte UNESCO’s udnævnelse af museumsreformen som umistelig kulturarv i et konkret arkitektonisk monument og et banebrydende museum.

– Over alt i verden findes museer for store politiske begivenheder. I Tyskland har de museer for Genforeningen. I USA findes museer for Uafhængighedserklæringen, og nu får Danmark et museum for den mest langstrakte lovændring historien har set, lyder det fra Kulturministeren.

Kulturens Analyseinstitut har gennemført en feasibility analyse af museet §. Den konkluderer, at museet skal omfatte 4000 kvadratmeter udstillingslokaler foruden 500 kvadratmeter til butik, café og et dannelsescenter målrettet skolebørn.

– Der er brug for mange udstillingskvadratmeter, hvis blot en brøkdel af de vigtigste notater, visionspapirer, strategiplaner, brainstorms, pejlemærker, handlingsplaner, analyser, strukturmodeller, procesplaner, hvidbøger, forhandlingspapirer, høringer, aktstykker (forkortet af red.) skal udstilles, siger chefanalytiker ved analyseinstituttet Karla Blumenkrantz.

Hun pointerer, at det koster kassen.

Finansiering af § er på plads

Finansieringen bliver ingen udfordring, lyder det fra Kulturministeren.

– Regeringen har allerede lovet at øge museernes statstilskud med 100 millioner kroner årligt. Det er derfra, midlerne skal kanaliseres over i byggeri og drift af §, siger Jakob Engel-Schmidt og uddyber:

– På den måde sikrer regeringen, at danskerne får mere museum for pengene, og vi indfrier garantien for, at nye museer opnår statsanerkendelse og tilskud. Det sker uden, at de eksisterende statsanerkendte museer får færre midler. De beholder det tilskud, de allerede får, uddyber ministeren, så alle er glade.

En rundringning, Satyren har foretaget, viser, at den danske museumsverden modtager nyheden med mistro og forfærdelse.

Forpersonen for Organisationen Danske Museer svarer Satyren studst med: ”telefonfis”, inden han afbryder forbindelsen. Andre museumsfolk griner manisk, inden de brister i hysterisk gråd.

Kulturministeren præsenterer sine planer om museet § i dag klokken 12. Det sker før offentliggørelsen af den længe ventede rapport, som skal danne grundlaget for en reform af museumsloven.

Foto: Marie Hald.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kulturministerens vilde idé: Vil skabe et museum for museumsreformen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*