Konfirmationer er gået amok 4.67/5 (9)

Konfirmationerne er ved at tage overhånd, mener mange præster. Især hos velstående gårdmænd lader man rigsdalerne rulle.

Pastor Tenacoppian, der er sjælehyrde i Lille Væmmelse sogn, er rystet over sognebørnenes ødselhed.

– Jeg er rystet over sognebørnenes ødselhed, siger han bekymret.

– Tidligere kunne en konfirmand sagtens gå de 10 eller 12 kilometer til og fra kirke. Men i dag skal de som minimum køres med både hest og vogn.

Men det er, mener han, intet imod de andre forryktheder, som forældre kan finde på, for at fejre konfirmanden.

Hjem fra kirke på en giraf

Man tror minsandten, at det er noget, der er optænkt i en dårekiste, forklarer Pastor Tenacoppian.

– Sidste år skulle husmand Jens Pedersens søn konfirmeres. Det er almindeligt kendt, at Jens har lidt på kistebunden. Så han lejede byens bedste malkeko, og så blev drengen trukket hjem fra kirke på den. Karen Hansdatter, som nok er byens rigeste enke, ville ikke stå tilbage.

– Så da hendes datter Ane skulle konfirmeres et halvt år efter, blev der lejet to tjenere med knæbukser og guldbroderet frakke, som bar tøsen i en grønmalet portechaise fra kirken og hjem. Men ikke nok med dét, hun havde også betalt én af regimentsmusikerne for at ride foran og trutte i trompet.

I købstæderne er der eksempler, som går endnu videre.

Præsten nævner en apotekerdatter, som blev fulgt hjem af en bjørnetrækker. Året efter, da hendes yngre søster var konfirmeret, var det lykkedes apotekeren at hyre en giraf fra et omrejsende menageri, som søsteren kunne ride hjem på.

Et væld af gaver

Når turen fra kirken er tilbagelagt, kan konfirmanden i mange tilfælde også se frem til et væld af dyre gaver, navnligt pigerne.

Mindre end en salmebog og et hovedvandsæg, skal det nødigt være, og pastor Tenacoppian har eksempler på, at der nu også holdes sammenkomst med spisning – endda med både suppe, melboller og brændevin, som om det var et bryllup.

Det gør de unge storagtige med alle den opmærksomhed. Dét har de bestemt ikke brug for, når de skal ud og have en plads, hvor de skal op klokken fire om morgenen og muge ud hos grisene

Der er almindelig bekymring for, hvordan netop bryllupper vil blive påvirket af udviklingen, fordi de som regel helst skal være endnu større og mere bekostelige. De allermest sortseende gætter på, at man vil nå dertil, at føring afskaffes, så brudens forældre alene bærer omkostningerne.

Betalte gæster

Den sidste nye trend er at forældrene betaler særlige gæster for at deltage.

– For nyligt hørte jeg om en gårdmand, der havde betalt den lokale vinkelskriver flere skilling for at komme til sin datters konfirmation og deklamere et vers, skrevet kun til denne lejlighed. En anden havde betalt en meget velklædt tjenestepige fra en nærliggende købstad for at tage med konfirmanden rundt i købstadens boder – den efterfølgende mandag.

Her købte de både honningkager og brystsukker. Konfirmanden ville gerne ses med ‘en fin mamselle fra byen’, så folk kunne tro, at de rent faktisk kendte hinanden og var veninder.

– Det er en udvikling, som er helt ude af kontrol. Det gør de unge storagtige med alle den opmærksomhed. Dét har de bestemt ikke brug for, når de skal ud og have en plads, hvor de skal op klokken fire om morgenen og muge ud hos grisene, slutter pastor Tenacoppian, mens han ryster på hovedet.

Ledsagende foto: Kunstkrøllet hår, en overdådigted af dyre silkebånd – samt endog perler! Mindre kan ikke gøre det for konfirmanden. Foto: Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Konfirmationer er gået amok"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*