Studenter får lov at køre gennem Kjøbenhavn i hestevogn trods koleraepidemi 4.92/5 (12)

Kjøbenhavns studenter får alligevel lov til at køre gennem byens gader i hestevogn trods koleraens hærgen. Studenten in spe, Nicolai, glæder sig til sit livs sommer.

Skrigende, hujende og syngende til øredøvende toner fra medbragte strygekvartetter, skal årets studenter køre gennem Kjøbenhavns gader i pyntede hestevogne. 

Med vin i glassene og huer på hovederne vil de også i år råbe studentikose gemytligheder ad honette borgere og fine fruer, mens de kører rundt for at aflægge hinanden visit, drikke æggepunch og danse i glædesrus over, at de slidsomme år i latinskolen er ovre.

Men koleraudbruddet havde nær sat en stopper for de traditionsrige løjer. Længe hang studenterturen i en tynd tråd, men efter stort pres fra rektorer og forældre gav Kjøbenhavns Magistrat lov til at gennemføre studenternes traditionsrige tur i hestevogn.

Kun 10 på vognen

Så længe de kører inden for voldene og ikke er flere end 10 studenter i vognen, så kan de gøre som de vil, forklarer politiassessor Ambrosius Javert.

Han garanterer, at studenterne ikke forstyrres af skarnsknægte, som i kådhed kaster skidt og hestepærer fra rendestenen efter de nybagte studenter.

– Det pak har koleraen da heldigvis taget for længst, og skulle der alligevel være en enkelt gavflab, som formaster sig til at forstyrre de unge mennesker, så er mine vægtere klar til at iklæde dem en dragt prygl, siger assessor Javert.

En af dem, der glæder sig til turen i hestevogn er 18-årige Nicolai Kastrup. Han bliver student om få uger. Væk er bekymringen for, at hans livs sommer ødelægges af hensynet til nogle brøstfældige gamle madammer og tandløse fattighuslemmer.

Som kommende russer på studiet til medicus, er Nicolai overbevist om, at kolera slet ikke bider på ungdommen, når blot de ikke vasker hænder og drikker vand fra byens brønde.  

Spækhøkerens Kaj i trillebør

Huen skal derfor fejres behørigt sammen med vennerne.

– Jeg kan formeligt høre mit hjerte banke af begejstring. Hurra, hurra for hestevogne og punch og sommer og grønne bøgegrene og frihed, når Nicolai at sige, før hans to ældre brødre dæmper ham ned.

– Ja, begejstringen vil ingen ende tage, men han skal lige overstå latin og græsk, griner hans bror Christoffer og sætter en imaginær studenterhue på Nicolais viltre hoved, mens hans anden bror Frederik smilende tilføjer:

– Den lille spilopmager skal huske, hvad vi har sagt. Han skal vise han har takt.

Nicolai ler lystigt i kor med sine brødre, men rammes så af et øjebliks tristhed. Det viser sig, at de er 11 i klassen, men de må kun være 10 i hestevognen. De har derfor trukket lod om, hvem der ikke skal køre med.

Nitten trak spækhøkerens Kaj, forklarer Nicolaj, men han og de andre dimittender fandt heldigvis en løsning.

– Kaj har overtalt sin far til at lade et butiksbud køre ham stående og skålende i en trillebør efter hestevognen, siger Nicolai Kastrup, som derefter skynder sig hjem for at terpe de puniske krige.

Illustration: British Library.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Studenter får lov at køre gennem Kjøbenhavn i hestevogn trods koleraepidemi"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*