Opdagelsespolitiet advarer mod falske konkurrencer 4.93/5 (14)

Snedige svindlere udnytter tidens populære massemedier til at skaffe sig fortjeneste. De ublu bagmænd narrer avislæsere til at tro, at de har vundet en konkurrence med attraktive præmier. Men konkurrencerne, og dermed præmierne, er det pure opspind.

På Københavns Politikammer har assistent i opdagelsespolitiet, Ferdinand Wilhelm Bergh, velvilligst indvilliget i at oplyse om dette helt nye fænomen og orientere om opklaringsarbejdet.

Assistent Bergh er en yngre, slank herre med et nobelt overskæg, og håret er ulasteligt pomadiseret. Han peger mod stolene, der står foran hans mørke, skinnende skrivebord, og beder os tage plads. Med den ene fod skubber han, som en venlig gestus, diskret spyttebakken hen mod os.

Man forstår jo næppe, hvordan læseren kan tro, at have vundet en konkurrence, som hun eller han ikke har subskriberet på. At alle avisens læsere skulle vinde gratis hestekød eller jernbanerejser er dog usandsynligt

Den unge politiassistent drejer sig om mod den fyldte reol og finder en protokol med grønmarmoreret omslag. Protokollen indeholder udklip af forskellig type. Udklip, der skal efterforskes. Han bladrer lidt og vender så siderne om mod Satyrens udsendte.

Vind hestekød og kurrejser

Opslagene er fulde af små, annoncer. Én af dem, som har været indrykket i flere aviser, lyder: “Heldigste Vinnare! Ni er udtrukken blandt alle Læsare. Vi bortgiver til Eder 8 pund hakket Hestekjøt. Send 16 öre i Frimærker for ekspedition til Postboks 27 og modtage Gevinst”.

En anden lover jernbanebilletter til Hamborg og en tredje et gratis ophold på Fanøs nye, internationale kurbad.

Ferdinand Bergh har efterforsket konkurrence-svindlerne et stykke tid:

-De er snedige og opererer også i andre lande, hvilket det temmeligt ubehjælpsomme sprog antyder. Deres modus operandi er at indrykke annoncer, hvori de påstår, at avislæseren har vundet en konkurrence. Man forstår jo næppe, hvordan læseren kan tro, at have vundet en konkurrence, som hun eller han ikke har subskriberet på. At alle avisens læsere skulle vinde gratis hestekød eller jernbanerejser er dog usandsynligt, siger han og ryster på hovedet.

Specialenhed efterforsker

Netop nu er opdagelsespolitiets særlige specialenhed for bondefangeri sat på sagen. Aftenposten har også bragt en række af de falske konkurrencer, og her blev læserne bedt om at sende frimærkerne til billetmærker som “Vind-excellente-Præmier-sporenstregs” og “Gesvindt-Fortjeneste-nu”.

-Vi havde posteret en vagt ved Aftenpostens kontor, for at se, hvem der hentede brevene til billet mærket. Men det var desværre bare et bud. En lang lømmel, som løb fra overbetjent Madsen nede ved palæerne i Bredgade. Men det tyder jo på, at det er i dette kvarter, bagmændene skal findes, spekulerer Bergh.

Ja, jeg faldt også i. Der stod i avisen, at jeg var udvalgt og havde vundet en udflugt til Himmelbjerget. Jeg skulle blot indsende 25 øre og anbefale Glud og Marstrand’s dejlige køkkentøj i blå emalje for at få præmien

Anna Margrethe Andersen på Blegdamsvej er én af de mange, som er blevet snydt af falske konkurrencer i Adresseavisen.

-Jeg anede ikke uråd, for der stod jo sort på hvidt, at jeg var udtrukket og havde vundet. Det var alle nabokonerne også, undtagen madam Sørensen. Hun er vågekone på Almindelig Hospital, og fik ikke læst avisen, fordi hun faldt i søvn på sin vagt.

Kendt emaljefabrik misbrugt i fup-konkurrence

Madam Andersens genbo, Petrine Møller, er enig. Hun er på besøg for at drikke kaffe, og fortæller mens hun drikker små slurke af den blåmønstrede underkop:

-Ja, jeg faldt også i. Der stod i avisen, at jeg var udvalgt og havde vundet en udflugt til Himmelbjerget. Jeg skulle blot indsende 25 øre og anbefale Glud og Marstrand’s dejlige køkkentøj i blå emalje for at få præmien. Jeg gjorde begge dele, men modtog aldrig noget. Da jeg så gik ud til emaljefabrikken på Nørrebro, viste det sig, at de aldrig havde hørt om konkurrencen. Men der havde været flere hundrede mennesker, som havde troet på annoncen, siger en ærgerlig madam Møller, der tilføjer, at hun nu er helt færdig med spil og konkurrencer.

Dét er en løsning, som også assistent Bergh kan anbefale. I hvert fald indtil bagmændene bag de falske konkurrencer er fundet. Desværre står opklaringsarbejdet ikke lige foran et gennembrud:

-Jeg kan beklageligvis ikke love, at der vil ske arrestationer i den nærmeste fremtid. Dertil er sagen endnu for ringe belyst. Men måske kan den nye teknologi hjælpe. Den daktyloskopiske metode, hvor man nu kan genkende forbrydernes fingeraftryk, tales der jo meget om i London. Men indtil da må vi nok tilråde, at folk med lyst til at vinde præmier, holder sig til Klasselotteriet, slutter assistenten fra opdagelsespolitiet.

Foto: Wokimedia Commons.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Opdagelsespolitiet advarer mod falske konkurrencer"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*