Harald Blåtand gemte sorte penge i skattely på Rügen 4.77/5 (13)

SKAT jubler over en stor sølvskat fra vikingetiden, som tyske arkæologer har udgravet på øen Rügen. Den kædes sammen med Harald Blåtands sorte formue, som han placerede i skattely, kort tid før han blev styrtet.

Da metaldetektoren bippede, og de første sølvmønter dukkede frem af mulden, var det mere end blot et fund af stor arkæologisk betydning, som arkæologerne havde gjort. Det var også det et fund, som SKAT havde ventet på i mere end 1000 år.

I SKAT er man nemlig overbevist om, at den sølvskat, som tyske arkæologer forleden udgravede på øen Rügen, er Harald Blåtands personlige sorte formue. En formue som han sendte i skattely langt uden for de danske myndigheders rækkevidde. En formue den detroniserede konge skulle nyde godt af efter nederlaget til hans oprørske søn, Svend Tveskæg.

Derfor lod SKAT champagnepropperne springe, da de i går fik nyheden om fundet. Nu kan SKAT endelig lukke sagen, som har taget lidt længere tid at afslutte end normalt.

Der er tale om store summer, som består af understukne broafgifter fra Ravningbroen og store beløb fra ulovligt inddrevne vejafgifter på Hærvejen samt hele provenuet fra den forhadte runestensafgift

– Det er et historisk øjeblik, og så betyder 1000 år ikke det mindste, når nu vi er sikre på, at vi har fået fat i Harald Blåtands skjulte formue, siger chef for Enheden for Historisk Told-  og Skatteunddragelse Birger Toppschatz.

Han forklarer, at det er en kendt sag, at øerne i den sydlige Østersø fungerede som skattely for både slaviske, skandinaviske og europæiske handelsfolk samt fyrster, som lå inde med formuer tjent ved tvivlsomme aktiviteter.

Understak hærvejs-afgifter

SKAT og dets forgængere har i mere 1000 år jagtet Blåtands formue, som man allerede dengang havde ham mistænkt for at placere i skattely hos hans vendiske allierede.

SKAT vil nu rejse krav over for den tyske regering om beslaglæggelse og udlevering af sølvskatten

Og der er ikke småbeløb, som Harald Blåtand ifølge SKAT gemte af vejen.

– Der er tale om store summer, som består af understukne broafgifter fra Ravning Enge-broen og store beløb fra ulovligt inddrevne vejafgifter på Hærvejen samt hele provenuet fra den forhadte runestensafgift, som han indførte for at finansiere sine egne storslåede byggeprojekter i Jelling, fortæller Birger Toppschatz.

Han ønsker ikke at komme ind på, om SKATs forgængere har taget for let på opgaven og undladt at kontrollere kongen, som foreskrevet.

– Allerede dengang var skattemyndighederne underbemandet. Det fritager os naturligvis ikke for ansvar, men vores forgængere gjorde det så godt de kunne under de givne omstændigheder, siger Birger Toppschatz.

SKAT rejser krav om udlevering

Han erkender dog, at vikingekongen havde for let spil.

– Harald (Blåtand red) var konge, og han nød særlige privilegier, såsom at udstede mønter i eget navn og opkræve skatter, men det fritager ham aldeles ikke fra at svare sit til sine stormænd, som han snød så vandet drev, udtaler Birger Toppschatz.

SKAT vil nu rejse krav over for den tyske regering om beslaglæggelse og udlevering af sølvskatten.

– Jeg er sikker på, at vi får den udleveret. Vi har en god sag, og vi forventer et pænt provenu, når først Nationalmuseets folk har beregnet en kompensation til finderen, siger Birger Toppschatz.

Satyren har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Harald Blåtand, men han har siden sin flugt været som sunket i jorden. Heller ikke Kongehuset vil kommentere på, om Harald Blåtands direkte efterkommer, Hendes Majestæt Dronningen, ønsker at gøre indsigelse mod beslaglæggelse af Kong Haralds sorte formue.

Foto: Nationalmuseet.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Harald Blåtand gemte sorte penge i skattely på Rügen"

  1. Asger Høeg | 18. april 2018 ved 18:16 | Svar

    Fremragende artikel. Synd, at Svend Tveskæg fik dårlig samvittighed over sin brutale fremfærd over for faderen Harald Blåtand og derfor bestak embedsmændene til at lægge låg på efterforskningen af denne bortgemte kæmpeformue. Med renter og renters rente ville denne statsindkomst kunnet have fjernet den Danske Stats underskud på 850 milliarder kroner!!

    • Papposilenos | 19. april 2018 ved 7:47 | Svar

      Satyren erfarer, at Konseilpræsident Monrad agter at tilbagekøbe Slesvig-Holsten for Haralds sorte formue. Det forlyder, at Kansler Bismarck overvejer sagen.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*