Norges statsminister i oprør: Kræver Jellingsten fjernet 4.66/5 (32)

Budskabet om, at Harald Blåtand vandt sig al Norge, falder nordmændene for brystet. Norges statsminister Erna Solberg kræver teksten ændret eller Jellingstenen fjernet.

– Jellingstenen er symbol på dansk imperialisme og undertrykkelse af det norske folk. Den er en skamplet på den nordiske forbrødring og et slag i ansigtet på alle nordmænd.

I så skarpe vendinger tager Norges statsminister Erna Solberg afstand fra Danmarks vigtigste nationale symbol, den store runesten i Jelling, der også kendes som Danmarks dåbsattest.

Teksten på runestenen lyder: ”Kong Harald bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder, den Harald, som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne”.

Det er ordene om, at Harald Blåtand vandt sig Norge, som bringer de norske sind i kog og udløser en veritabel diplomatisk krise mellem de to lande.

Rend og hop, fjeldaber

Over for Satyren uddyber Erna Solberg sin kritik:

– I mere en 400 år var Norge en dansk lydstat, som blev regeret fra København. Norge har aldrig fået en officiel dansk undskyldning, og hver dag minder Jellingstenens ord nordmændene om trældom og lidelser under det danske åg. Derfor skal teksten ændres eller stenen fjernes, siger Erna Solberg.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tager affæren med knusende ro. Hun slår fast, at Jellingstenen er UNESCO verdensarv og derfor beskyttet af internationale konventioner, som Danmark for en sjælden gangs skyld agter at overholde.

Mette Frederiksen ønsker ikke at udtale sig yderligere, men i en kommentar til et foto på Instagram, hvor hun med klaphat på hovedet, en fransk hotdog i hånden og en strittende langefinger poserer foran Jellingstenen, skriver hun:

– Rend, og hop, fjeldaber. Kom ikke her og tro, at jeg er lige så skidefuld som Per Hækkerup var det, da nordsøolien skulle fordeles. Jelligstenen bliver, og vi ændrer ikke så meget som et komma!

Hans Engell bekymret

Politisk kommentator Hans Engell siger til Satyren, at krisen meget vel kan blive enden på et århundredes nært samarbejde mellem Danmark og Norge.

– Der står rigtig meget på spil for Danmarks selvforståelse, siger en bekymret Hans Engell.

– Danmark er gået fra det ene militære og politiske nederlag efter hinanden i de sidste mange århundreder. Nu forlanger Norge så, at vi fjerner et af de få monumenter over dansk storhed, vi har. Det er et spark i skridtet på den danske selvforståelse og vores identitet, uddyber han.

Hans Engell håber på et kompromis, hvor teksten på stenen ændres til noget om, at Harald Blåtand grundlagde ligeværdige og gensidigt frugtbare relationer mellem Danmark og Norge.

Sveriges forhenværende statsminister Carl Bildt har udpeget sig selv som mægler i striden. Han glæder sig til en gang for alle at sætte skik på det skandinaviske samarbejde.

Foto: Ljunie, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Norges statsminister i oprør: Kræver Jellingsten fjernet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*