Kronprins flået af gæste-bøder i Venedig 4.79/5 (14)

Det er en vred kronprins Frederik, der en gang vil bære betegnelsen den Fjerde. Han er netop  kommet hjem efter sin store udlandsrejse. Turen gik blandt andet til Venedig, hvor prinsen og hans følge havde adskillige sammenstød med byens nye, såkaldte gæste-vagter.

– Det blev dyrt! Vi har betalt jeg véd ikke hvor mange rigsdalere i bøder. Jeg er helt læns, siger den 20-årige Prins Frederik og fremviser en tom portemonnæ.

Hans rejsefælle og gamle ven, Ditlev Wibe, forklarer, at Venedig i den senere tid har udstedt en mængde nye forordninger og plakater, som skal skabe mere orden i byen.

Et stykke brød, som Ditlev Wibe tabte på Markuspladsen kom til at koste 3.000 rigsdaler. 1.500 for at smide affald og 1.500 for at fodre duerne

Der er endda etableret et specielt vagtkorps, som skal håndhæve reglerne. Korpset bærer en særlig hvid uniform, med fjerbesatte hatte og kapper, hvor ordene “Rispetto Venezia” er broderet med oxyderet sølvtråd.

-Vi havde været til maskebal, og det var skidesjovt. Det skal vi også have indført herhjemme. Men det var så mig, Ditlev og et par andre, der skulle have lidt luft. Jeg ville lige sidde lidt og finder en trappe. Ditlev satte sig ved siden af mig med en flaske, vi havde taget med, for vi var jo også tørstige. Så kom de hvide gespenster, og dét var så to gange 1.500 rigsdaler til os hver. Man må hverken sidde eller drikke. Helt vildt. Vi sad jo bare og fik en lille tår vin, siger kronprinsen vredt.

Forbudt at smide affald

De to rejsekammerater fortæller om flere uheldige møder med gæste-vagterne. Et stykke brød, som Ditlev Wibe tabte på Markuspladsen kom til at koste 3.000 rigsdaler. 1.500 for at smide affald og 1.500 for at fodre duerne.

De mange bøder skulle afregnes i lire, som er den lokale møntfod. Det gav ekstra udgifter til lakajer, som fulgte Kronprinsen rundt med pengekassen i en stor trillebør

Én af de øvrige deltagere var så uheldig at falde i Canal Grande af træthed efter en fest. Det kostede 3.350 rigsdalere, fordi det er forbudt at bade.

– Og så blev der endda lagt 1.500 rigsdaler oveni, fordi vores kammerat tog den våde skjorte af. Det må man nemlig heller ikke. Men det er noget sært noget, at man ikke må smide skarn på gaden. Hvor i alverden skulle man ellers gøre af det? Og badning? Det var en tirsdag. Hvem i alverden bader på en tirsdag?! spørger en forundret DItlev Wibe.

Bestilte malerier af smukke kvinder

Det er heller ikke tilladt at lægge sig på en bænk, og også denne regel nåede de unge at bryde, da et par af dem faldt i søvn efter karnevallet.

De mange bøder skulle afregnes i lire, som er den lokale møntfod. Det gav ekstra udgifter til lakajer, som fulgte Kronprinsen rundt med pengekassen i en stor trillebør. De uventede udgifter har sat deres præg på rejsebudgettet og ikke mindst på, hvad der kunne købes med hjem. Det var hårde prioriteringer, men for den kunstinteresserede kronprins endte det trods alt med maleribestillinger.

– Fordi vi måtte bruge så mange penge på bøder, havde jeg bare nul til souvenirs. Jeg har bedt Rosalba Carriera om at male 12 af Venedigs lækreste piger, men jeg ville også godt have købt en masse glas med hjem og lave et glaskabinet. Selv den mest tarvelige lille fyrste har jo efterhånden porcelæn, så hvis man skal imponere, skal der noget andet til. Nå, måske kommer jeg derned igen, og så må vi se. Så synes jeg sgu´ ærlig talt, at de skulle forære mig et ordentligt læs glassager som kompensation for alle de penge, jeg har lagt i bøder, mener en ærgerlig kronprins Frederik.

Byg det gamle om

De forskellige forordninger er indført, fordi Venedig besøges af så mange udenlandske rejsende, der gerne vil opleve dogernes by og karnevallet.

Når jeg bliver konge, så skal der bygges om, og så kan jeg love jer, at der kommer barok på drengen

Bystyret mener, at Venedig også i fremtiden vil kunne få en særlig status, og at man derfor allerede nu bør værne om de historiske værdier. Men dén forklaring giver de to unge danskere ikke meget for. Kronprinsen har været glad for rejsen, men ideen om, at man i fremtiden vil interessere sig for de gamle bygninger, som står i vand til dørtrinnet, køber han ikke:

– De må have drukket af kanalen. De fleste bygninger er jo allerede oldgamle, mindst 400 år. De skulle hellere se at få bygget dem om. Det ville jo svare til, at nogen skulle have lyst til at komme og glo på det mølædte slot i København. Når jeg bliver konge, så skal der bygges om, og så kan jeg love jer, at der kommer barok på drengen, siger en ivrig kronprins.

Illustration: Canaletto, Wikimedia Comons.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kronprins flået af gæste-bøder i Venedig"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*