Stort interview: Knud den Store taler ud om sin vej til magten i England 4.93/5 (14)

Knud den store Jarl Boris

For første gang, siden Knud den Store tog magten i England, møder Satyren Kong Knud til et åbenhjertigt interview om vejen til magtens tinde og kunsten at blive der.

Satyren møder Knud den Store en varm og solrig sommerdag i hans hal i Winchester i England. Her har den unge konge af Danmark, England og Norge ofte opholdt sig, siden han for mange år siden deltog i faderen Svend Tveskægs erobring af England.

Den unge konge ligner ikke en konge, som han sidder der på sin sirligt udskårne rejsetrone. Iført afslappede blå broge og en blå kofte med broderier samt purpur kåbe ligner han enhver anden ung modebevidst mand, hvis ikke det var for kronen, der hviler på hovedet over de lyse lokker.

Forgiv mig, men min danske moder tunge er ikke helt op til dato, undskylder kongen

Jeg hilser formelt og ærbødigt. Han returnerer ophøjet min hilsen med et ”hvordan gør du gøre”, og han spørger mig høfligt: ”hvordan er du”, mens han signalerer til en tjener om at servere et bæger mjød og friske druer fra Normandiet.

Kaldte Ethelreds bluff

Han insisterer venligt, men bestemt på ikke at blive kaldt for viking.

– Nej, jeg er ikke en viking. De kan navne mig det i fremtiden, når danerne engang rammes af trang til national romantik, og krønnike skriverne vil strides om ord. Først og mest er jeg en engelsk mand og en skandinavian, siger kongen smilende med en tydelig angelsaksisk accent.

Knud den Store lægger ikke skjul på, at Englands erobring var voldsom. Kong Ethelred den Rådvilde var en stærk modstander.

– Det var en hård tid. Ethelred og han’s jarler forsøgte at splitte mine alliancer op. Han lod som var han en ven af min. Heldigvis jeg spottede deres episke svig og kaldte Ethelred´s bluff, så det endte op med, at jeg fik den øvre hånd og vandt, men det var noget af et vågn op kald, jeg fik der, siger han ærligt og leder efter de danske ord.

– Forgiv mig, men min danske moder tunge er ikke helt op til dato, undskylder kongen.

Det lå i kortene, at Knud skulle arve sin fars lande, men mange mente, han var for ung.

– Lige siden jeg var kid, har stor mændene holdt et åbent øje på mig, og selv da jeg groede skæg var deres skepsis stor, men jeg startede op med stor konfidens i mig selv og gav dem mit eget tag på, hvad der er bedste praksis for erobringer og magt overtagelser.

Udtaler unik med j-lyd

Det tog ham ikke lang tid at vinde englændernes hjerter takket være en kløgtig politik.

– Siden jeg signede mit papir om konge værdigheden med England´s jarler, har jeg adresseret mit styre og er kommet til termer med den engelske vej at leve på og tanke sæt. Jeg har vist respect for den engelske mil, pundet og retten til at ride i venstre side, og der har jeg ramt en nerve, som giver mig kredit.

Min point til ledere af verden, som vil blive i magten, er at have mænd med skills som Jarl Boris, som vingemand. Han er den loyale jarl uden gemte agendaer

– Jeg toppede den så med at gifte mig med Ethelred’s enke, den underfulde dronning Emma. Det var, om jeg må sige så, en genial vinde-vinde situation at unite englændernes’s og danerne’s blod linjer. Vi deles om styringen af landet’s grev skaber, hvilket er en ret unik rolle model for moderne ledelse, siger Knud, der udtaler unik med en charmerende tydelig j-lyd.

Stoler på Jarl Boris

Jeg spørger, om det hele er en dans på roser, men det afviser han.

– Jeg er hver dag travl med at bevare mine stor mænd´s og jarler’s loyalitet. Det er mit dag time arbejde fire-og-tyve-syv, selv ikke i uge enderne er jeg fri. Hvis ikke jeg alle tider putter min indsats i et højere gear og tager aktion, teamer de op for at plotte imod mig og komme på tværs af mig. Det ser jeg med mit nøgne øje hver dag.

Da audiensen nærmer sig sin afslutning, afbrydes den af Jarl Boris, en brovtende jarl med viltert rødt hår. Han indfinder sig for at tale med kongen om rigets anliggender. Kong Knud lader en bemærkning falde om, hvor vigtigt det er at omgive sig med dygtige og trofaste folk som Jarl Boris.

– Min point til ledere af verden, som vil blive i magten, er at have mænd med skills som Jarl Boris, som vinge mand. Han er den loyale jarl uden gemte agendaer og en mand, hvis slægt op kommende engelske herskere kan stole på for generationer.

Om kongen nogensinde vender hjem til Danmark, tør han ikke sige. Han tænker sig længe om, inden han svarer.

– Mine rådgivere vil absolut advisere mig til ikke at kommentere på det, men jeg er settlet godt ind i England, og jeg har en god tid ovre her, hvor kun skyerne er grænsen, mens alt i Danmark er for lav tone for min smag, men hvem ved, hvis Emma og jeg engang vender lang skibet østover.

Derefter byder Knud den Store farvel og fordyber sig i en samtale med Jarl Boris om, hvordan England bedst kommer ud af den aftale, Knud den Store for nylig indgik med den tysk romerske kejser Konrad 2.

Tegning: Mester Ictum.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Stort interview: Knud den Store taler ud om sin vej til magten i England"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*