Norge i chok: Union med Danmark aldrig opløst 4.61/5 (31)

Ved en fejl blev aftalen om ophævelse af dobbeltmonarkiet aldrig beseglet. Formelt er Norge stadig under dansk herredømme. Den norske konge abdicerer.

Der bliver ingen festlige og folkelige 17. maj optog på Karl Johan i Oslo i år. Overalt går Norge i sort, og den norske nationaldag er aflyst. De farverige bunader bliver hængende i skabet, og snapsen forbliver i flasken.

Det sker, efter det kom frem, at dokumenterne, som ophævede rigsfællesskabet mellem Danmark og Norge, aldrig formelt blev beseglet.

Jeg genkendte tydeligt Fredrik den Sjettes segl. Det sidder lige over søtunge Walewska, mens den svenske konge har sat sit segl på desserten

Overarkivar ved det norske Rigsarkiv Odd Mons Fistermoen forklarer, at han under oprydning i nogle arkivkasser fandt det usignerede originaldokument fra fredskonferencen i Kiel, hvor Danmark formelt og officielt afstod Norge.

– Det var meget besynderlig at stå med et fint dokument uden segl, så jeg fandt det, vi indtil forleden betragtede som fredsaftalen, frem og måtte med forfærdelse konstatere, at det var et rødvins- og sovseplettet menukort fra gallamiddagen, de høje herrer havde sat deres segl på, siger Odd Mons Fistermoen, som er ret sikker i sin sag.

– Ja, jeg er sikker. Jeg genkendte tydeligt Fredrik den Sjettes segl. Det sidder lige over søtunge Walewska, mens den svenske konge har sat sit segl på desserten.

Kongen abdicerer

Arkivarens opdagelse har fået store konsekvenser. Norges konge Harald den Femte har abdiceret. Den norske regering er gået af, og Stortinget har opløst sig selv.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev i går aftes orienteret af den norske ambassadør. Han har midlertidigt afbrudt valgkampen for at kommentere udviklingen.

Vi ser helt klart frem til billigere agurker og til at en øl igen bliver til at betale for lærlinge og folk på overførselsindkomst

– Det er med stor glæde, at jeg hilser det norske folk velkommen hjem til dobbeltmonarkiet. Jeg er sikker på, at vi får stor glæde af de dejlige norske oliemilliarder, som en uansvarlig socialdemokratisk regering i sin tid valgte at forære bort. Men takket være en historisk detalje kan vi nu fejre, at milliarderne er endt i de rette lommer, og jeg garanterer, at pengene bliver brugt bedst muligt. Lad mig derfor starte med at love 200 milliarder kroner mere til kernevelfærd, siger en meget tilfreds Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren glæder sig desuden over, at Danmark nu hører til blandt verdens førende vintersportsnationer.

Ser frem til billigere agurker

I Norge har nyheden fået en blandet modtagelse. De fleste nordmænd er stadig for chokerede til helt at fatte, at Norge og Danmark igen er én nation.

Nogle af de nordmænd, Satyren har talt med, vælger dog at se de lyse sider.

– Vi ser helt klart frem til billigere agurker og til, at en øl igen bliver til at betale for lærlinge og folk på overførselsindkomst, siger en kvinde, som Satyrens korrespondent i Norge talte med i går aftes i Bergen.

Statsministeriet oplyser, at der venter et større arbejde med genforeningen, hvor det blandt andet skal afgøres, om dobbeltmonarkiets næststørste by igen skal kaldes ved sit gamle navn Kristiania.

Illustration: Oscar Arnold Wergeland.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Norge i chok: Union med Danmark aldrig opløst"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*