Egtvedpigen udvises efter afslag på dansk statsborgerskab 4.54/5 (24)

Udlændinge- og Integrationsministeriet afviser Egtvedpigens ansøgning om dansk statsborgerskab. Hun opfylder ikke kravene om uafbrudt ophold i landet og skal udvises.

Der bliver ikke noget dansk statsborgerskab til Egtvedpigen. Efter 3.388 år i Danmark har Udlændinge- og Integrationsministeriet afvist Egtvedpigens ansøgning om dansk statsborgerskab.

Ministeriet finder det nemlig dokumenteret, at hun ikke opfylder lovens krav om uafbrudt ophold i Danmark i mindst otte år.

Chefkonsulent i ministeriet Marlene Wiisdemud, bekræfter afgørelsen og vil undtagelsesvis gerne kommentere på en personsag.

– Af den fremsendte ansøgning fremgår det, at Egtvedpigen kun nåede at opholde sig i Danmark i få måneder inden hun døde. Det er en skærpende omstændighed, at hun under sit ophold i Danmark midlertidigt rejste tilbage til Tyskland. På den baggrund kan vi på ingen måde imødekomme ansøgningen, siger Marlene Wiisdemud.

Efter afslaget på statsborgerskab, har Udlændinge- og Integrationsministeriet meddelt Nationalmuseet, at Egtvedpigen nu opholder sig ulovligt i landet. Hun skal derfor overføres til et udrejsecenter og derefter udvises til Tyskland

Hun tilføjer, at det i den sammenhæng er uden betydning, at Egtvedpigen i mere end tre årtusinder har befundet sig i gravhøjen i Egtved.

– Det kan ikke dokumenteres, at hun i den periode har været selvforsørgende samt været i beskæftigelse og stået til rådighed for arbejdsmarkedet, forklarer chefkonsulenten.

Frygtede krav om udlevering

Det er Nationalmuseet, der har søgt om indfødsret på vegne af Egtvedpigen. Museets direktør Rane Willerslev fortæller, at siden strontiumisotopanalyser for få år siden afslørede, at Egtvedpigen var født i Schwarzwald i Tyskland, har museet frygtet et udleveringskrav fra de tyske myndigheder.

– Krav om repatriering af arkæologiske fund griber mere og mere om sig. Flere og flere lande kræver deres kulturarv før tilbage, men med et dansk statsborgerskab håbede vi, at vi kunne beholde Egtvedpigen, som er glad for at være her og museets største trækplaster, siger Rane Willerslev.

Nationalmuseet forhandler i øjeblikket med det kendte Kuckucksuhr Museeum i byen Langweil, som har tilbudt hende en montre

Og nu går Willerslevs værste mareridt i opfyldelse. Efter afslaget på statsborgerskab, har Udlændinge- og Integrationsministeriet meddelt Nationalmuseet, at Egtvedpigen nu opholder sig ulovligt i landet. Hun skal derfor overføres til et udrejsecenter og derefter udvises til Tyskland.

Nyt hjem på kukursmuseum

Nationalmuseet har anket afgørelsen, men chefkonsulent Marlene Wiisdemud, er så godt som sikker på, at Egtvedpigen må forlade Danmark.

– Vi har besøgt Egtvedpigen og bemærket, at hendes hænder er væk. Med kravet, som er på vej med lovstramning nummer 196, om at nye statsborgere skal give hånd, forudser vi, at hun heller ikke kan opfylde det, påpeger Marlene Wiisdemud.

Rane Willerslev har indset, at slaget nok er tabt. Han leder nu efter et nyt permanent hjem til Egtvedpigen i Schwarzwald. Nationalmuseet forhandler i øjeblikket med det kendte Kuckucksuhr Museeum i byen Langweil, som har tilbudt hende en montre.

Egtvedpigen selv har ingen kommentarer til sagen.

Foto Roberto Fortuna, Kira Ursem, Nationalmuseet. CC BY-SA 2.5, Wikimedia Commons

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Egtvedpigen udvises efter afslag på dansk statsborgerskab"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*