Svensk sexoarkæolog: Helleristning er samtykkeerklæring 4.79/5 (14)

Ny analyse af berømt helleristning viser, at kvinder og mænd i bronzealderen mejslede deres samtykker til sex ind i klippeflader.

Sex med samtykke er måske slet ikke et nyt fænomen. Noget tyder på, at der allerede i bronzealderen var styr på samtykkeerklæringerne i Skandinavien. Det konkluderer den svenske sexoarkæolog Gunilla Tanum i en videnskabelig artikel: Gender Analysis of the Vitlycke Lovers and a Sexual Consent Perspective in Scandinavian Rock Art, som udkommer i næste uge i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Woke Archaeology.

I en detaljeret analyse af en berømt helleristning, som forestiller et elskende par afbildet på en klippeflade i Vitlycke i Vestsverige finder Gunilla Tanum beviset for, at mænd og kvinder indgik oplyst samtykke inden seksuelt samkvem.

– Helleristningen forestiller et par i øm omfavnelse. Den ene identificerer sig som kvinde med lang hestehale. Den anden identificerer sig som mand med erigeret lem fortæller Gunilla Tanum, som ikke vil afvise, at det kan forholde sig omvendt.

Parret har simpelthen ristet deres samtykkeerklæring i klippen som dokumentation, konkluderer Gunilla Tanum.

Opgør med frugtbarhedskult

Helleristningen er traditionelt blevet tolket som et rituelt samleje og frugtbarhedssymbol, men den fortolkning holder ikke, forklarer Gunilla Tanum til Satyren.

– Forestillingen om frugtbarhedskult og rituelle funktioner er i virkeligheden et forsøg på at maskere seksuelle privilegier. Det er et udtryk for retrospektive patriarkalske strukturer, som heteronormative hvide mænd projicerer tilbage i tid for at legitimere deres ret til ikke at spørge om lov inden sex, siger Gunilla Tanum og fortsætter:

– At seksuelt ladede helleristninger er udtryk for frugtbarhedsritualer er en falsk historisk bevidsthed skabt for at skjule fortidens rette sammenhæng for nutiden, slår hun fast.

Twitter-opponent uenig

Gunilla Tanums konklusioner får ikke lov til at stå ikke uimodsagt. På Twitter har en række alternative ikonografer udfordret hendes konklusioner.

En forsker, som kalder sig ”Vita Mannen” er lodret uenig og tager i meget utvetydige vendinger afstand fra samtykkekonklusionen.

– Nu må de (censureret af red.) fandeme styre sig. De (censureret af red.) ser spøgelser over alt i deres (censureret af red.). De skulle kraftedeme have så mange (censureret af red.). Alle kan da se, at det er to champs i en mixed marshal art fight, hvor den ene bider den anden i fjæset, tweeter ”Vita Mannen”.

Illustration: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Svensk sexoarkæolog: Helleristning er samtykkeerklæring"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*