Politiet slår til mod danske museer, som systematisk plyndrer oldtiden for værdier 4.78/5 (27)

Nationalmuseet. Rane Willerslev

Politiet slog i går til mod et netværk af organiserede kriminelle på danske museer. De har systematisk plyndret oldtiden for store værdier under dække af Museumsloven. Nationalmuseets direktør Rane Willerslev er blandt de arresterede.

Nationalmuseet og en lang række museer landet over blev i går ransaget af politiet. Efter en intensiv og hemmeligholdt efterforskning valgte politiet at iværksætte Operation Heidenreich og slå til over for det, de betegner som Danmarkshistoriens mest omfattende bølge af organiserede tyverier og hjemmerøverier.

– Der er tale om et landsdækkende netværk af kyniske bagmænd og flere hundrede små fisk bevæbnet med metaldetektorer. Under dække af lovlig museal virksomhed har de systematisk opsøgt flere årtusinders nedgravede skatte og værdier, taget dem og samlet kosterne på Nationalmuseet, der har fungeret som hælercentral, siger Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Det viser gerningsmændenes kynisme, når de stjæler en værdiløs lille bronzevogn trukket af en hest på hjul fra et uskyldigt barn

Rigspolitichefen kategoriserer netværket som en regulær mafia, og han har sat kriminalkommissær Ingrid Dahl på sagen. Hun forklarer, at hendes task force gennem en årrække har efterforsket mange tusinde anmeldelser af tyverier af nedgravede skatte, mønter og relikvier.

– Det er i sær folk fra middelalderen, vikingetiden og jernalderen, som har fået stjålet store værdier, men også relativt værdiløse genstande fra bronzealderen er blevet tyvenes bytte, siger Ingrid Dahl.

Stjal barns legetøjshestevogn

I begyndelsen gik de kriminelle udelukkende efter store værdier. Det er gået ud over beboerne i en himmerlandsk jernalderlandsby, som fik stjålet en meget værdifuld punchbowle af sølv. Andre mistede nogle unikke guldhorn, mens et lille bronzealderbarn fra Trundholm fik sit kæreste legetøj stjålet.

– Det viser gerningsmændenes kynisme, når de stjæler en værdiløs, lille bronzevogn trukket af en hest på hjul fra et uskyldigt barn, siger Ingrid Dahl.

Hun forklarer, at gerningsmændene ikke har haft videresalg for øje. Der er tale om sygeligt besatte samlere, og ved aktionen på Nationalmuseet stod mange af de stjålne ting fremme til beskuelse i montrer.

Jernalderhøvding oplevede hjemmerøveri

Ifølge kriminalkommissæren er aktiviteterne forøget voldsomt i de seneste år. Satyren har talt med jernalderhøvdingen Hrutgrin, som var udsat for et meget voldsomt hjemmerøveri.

– Gerningsmændene slog til ved højlys dag. Meget professionelt fandt de min opsparing af romerske denarer og familiens arvesmykker med deres hylende magiske stokke. Det skete hurtigere, end jeg kunne kalde mine mænd sammen, siger Hrutgrin.

Men det skulle blive meget værre.

Willerslev nægter sig skyldig. Han fastholder, at han hedder Eske og blot er en DNA-forsker

– Dagen efter dukkede nogle andre op med et stort, gult, brølende uhyre, som åd sig gennem jorden og splittede vores landsby ad. Deres grådighed var enorm. De tog alt med, selv rustne knivstumper og knuste lerkar, fortæller en rystet Hrutgrin.

Ingrid Dahl bekræfter jernalderhøvdingens oplevelser, som hun betegner som et af mange tusinde andre lignende hjemmerøverier.

Rane Willerslev arresteret

Hun forklarer, at nattens aktion er et hårdt slag mod det kriminelle netværk, og politiet har fået fat i flere bagmænd.

– Vi har arresteret og sigtet Nationalmuseets direktør Rane Willerslev, flere af Nationalmuseets medarbejdere samt museumsdirektører, arkæologer og detektorfolk over hele landet, siger Ingrid Dahl.

Hun oplyser, at Rane Willerslev nægter ethvert kendskab til sagen.

– Willerslev nægter sig skyldig. Han fastholder, at han hedder Eske og blot er en DNA-forsker, men vi har sat vores bedste afhører Thomas la Cour på sagen. Han skal nok skal knække ham.

Af hensyn til efterforskningen vil Ingrid Dahl ikke sige mere, da der stadig er gerningsmænd på fri fod. Hun og specialagent Allan Fischer har modtaget et tip om, at det kriminelle netværk samles på en adresse i Østjylland i weekenden.

Tegning: Mester Ictum.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Politiet slår til mod danske museer, som systematisk plyndrer oldtiden for værdier"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*