Krigsudredningen: Valdemar førte vendertogt på falsk grundlag 4.94/5 (16)

Valdemar den Store gav landets ting og stormænd falske oplysninger for at starte korstog mod venderne. Stormændene er bestyrtede. Biskop Absalon fastholder, at venderne havde masseødelæggelsesvåben.

Det er ikke kun forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og hans regering, som får kritik i den nyligt offentliggjorte krigsudredning. I et tillæg til udredningen slår kommissionen fast, at også Valdemar den Stores korstog mod venderne, som endte med Rügens erobring og Arkonas fald, blev ført på et falsk grundlag.

Forskerne konkluderer, at kongen intet reelt grundlag havde for at antage, at venderne var i besiddelse af blider og andre massebelejringsvåben. Der er heller ikke fundet belæg for, at venderne besad topmoderne angrebsvåben, såsom armbrøster, hvilket kongens efterretninger påstod.

Fra blide kvinder til kvinder med blider

Leder af den uvildige udredning Rasmus Mariager har fundet meget stærke beviser for, at Kong Valdemar og hans højre hånd Biskop Absalon har vildført rigets tingsmedlemmer til at støtte kongens korstog. Det er især efterretninger fra en kristen missionær, som besøgte vendernes hovedby Arkona, som kongen og biskoppen har forvansket for at presse et korstog igennem.

En vendisk kvinde hilser fremmede ved at åbne armene og holde gæsten ind til sit bryst. Det fordrejes til, at vendiske kvinder er bevæbnet med armbrøster

– Missionæren beskriver blandt andet de vendiske kvinder, som han finder meget blide af væsen af hedninge at være. Det forvanskes til, at selv vendiske kvinder er i besiddelse af blider, altså langtrækkende, tungt belejringsartilleri, siger Rasmus Mariager og giver et andet eksempel på bevidst vildledning:

– Samme missionær skriver andet steds, at en vendisk kvinde hilser fremmede ved at åbne armene og holde gæsten ind til sit bryst. Det fordrejes til, at vendiske kvinder er bevæbnet med armbrøster.

Frygter ”Vendisk Stat”

Rigets bedste mænd er fortørnede over, at kongen har manipuleret dem til at gå i krig.

Den sjællandske stormand Ebbe Skrammelsen forklarer, at han som sådan gerne basker en skeløjet slaver og tvangsomvender en vender eller to. Alt for kongen! Men monarken skal ved Den Hellige Moder ikke lyve på tinge. Stormanden frygter også de ustabile forhold, korstoget har skabt.

– Fint, vi fik vi sat skik på de sorthårede bastarder, men korstoget har splittet hele området og ændret magtforholdene. Jeg hører rygter om, at de nu rotter sig sammen i en røverhær kaldet Vendisk Stat, siger Ebbe Skrammelsen.

Der er ikke noget at komme efter, bedyrer Biskop Absalon

Biskop Absalon afviser, at kongen har vildført nogen.

– Jeg har i hvert fald ikke selv siddet og strammet nogen som helst af de vurderinger, jeg har fået, siger Absalon og fortsætter:

– Det var en almindelig antagelse – også hos den tysk-romerske kejser – at selvfølgelig havde venderne både blider og armbrøster. Det er meget voldsomme masseødelæggelsesvåben, som aldrig må komme i hedninges hænder. Derfor hellere agere og en gang for alle stoppe venderne i at hærge rigets sydlige kyster, siger Absalon.

Han erkender dog fodfejl i form af forkert brug af dativ og ablativ samt fejlagtigt omgang med possessive pronominer i de efterretninger, som rigets stormænd har fået.

– Det skyldes, at min skriver Saxo endnu ikke mestrer latin fuldt ud, men bortset fra det vil jeg sige: Der er ikke noget at komme efter, bedyrer Biskop Absalon.

Illustration: Laurits Tuxen.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Krigsudredningen: Valdemar førte vendertogt på falsk grundlag"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*