Tour de France-rytter undskylder for kulturel appropriation 4.71/5 (24)

Cykelrytteren Rigoberto Uran undskylder, at han iførte sig hornet vikingehjelm inden tredje etape i Tour de France. Som straf skal han køre på Bjarne Riis’ cykel.

– Jeg undskylder af hele mit hjerte. Det var respektløst og dumt. Det var ikke min hensigt at misbruge danskernes oprindelige kultur. Jeg skammer mig og beder det danske folk og min holdkammerat Magnus Cort om tilgivelse.

Ordene kommer fra den colombianske cykelrytter Rigoberto Uran fra holdet EF Education–EasyPost efter han lod sig interviewe til TV2 iført en forgyldt hornet vikingehjelm i plast forud for en Tour de France etape.

Interviewet krænkede Grete Bandholm fra Søborg. Hun skrev efterfølgende et harmdirrende opslag på Facebook, hvor hun beskyldte Uran for kulturel appropriation (at stjæle andre kulturers symboler, red.).

Satyren har talt med Grete Bandholm, hvis opslag udløste en shitstorm.

– Ærlig talt, så ligner det ikke noget, at sådan en tager en vikingehjelm på hovedet, når vi andre ikke må bære mexicanerhat eller beduintørklæde til fastelavn. Han gør grin med vores kultur og pisser på vores historie, men han var dog så taktfuld, at han ikke farvede sig hvid i ansigtet, siger en forarget Grete Bandholm.

Bøvethed er en dansk identitetsmarkør

Satyren har bedt lektor i anerkendende kulturstudier ved RUC Carsten Klar om at vurdere sagen. Han mener, at den vikinghjelmbeklædte cykelrytter overskrider enhver grænse og begår kulturel appropriation.

– Selvom den hornede vikingehjelm ikke har belæg i historien, så handler det ikke om, hvorvidt hjelmen er oprindelig dansk vikingekultur, men at den udtrykker en særengen bøvet dansk tilskueridentitet, forklarer Carsten Klar og uddyber:

– Som Uran står der med en hornet hjelm på hovedet under en sportsbegivenhed i Danmark og fortæller, at han er vild med Danmark og elsker de danske kvinder, så udviser han typisk dansk bøvethed. Det synes jeg er en smule upassende, når man tager i betragtning, at han ikke er født ind i den kultur.

Forskeren mener, det er en skærpende omstændighed, at Uran stjæler fra en dansk minoritetskultur. Det bør derfor få konsekvenser.

Straffes med Riis’ cykel

Uran får dog lov til at fortsætte i dette års tour. Til Satyren fortæller direktør for tourde France Christian Prudhomme, at Uran har undskyldt. Han har også lagt sig fladt ned, hvilket skete i et sving under gårsdagens holdtræning.

Prudhomme er oprigtigt ked af den uværdige måde en ellers fantastisk tourstart i Danmark sluttede på. Han ser meget alvorligt på sagen, som i hans øjne er langt værre end doping.

Han er klar med en meget hård sanktion.

– Uran skal som straf køre løbet færdigt på den cykel, Bjarne Riis smed i grøften og gennempryglede på den afgørende sidste enkeltart i Tour de France 1997, siger Christian Prudhomme.

Foto: Papposilenos og TV2.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Tour de France-rytter undskylder for kulturel appropriation"

  1. Lad os lige tage den igen…Vikingerne havde IKKE horn på hjelmene…Hjelme med horn på er næsten 3000 år gamle, altså 1500-2000’ish år før vikingerne…I ville være mere korrekte, hvis I afbillede en viking med en motorcykel hjelm, da denne ‘kun’ ville være 1000 år galt på den…

    *Suk* Hvor er det dog synt, at vi skal til Sverige eller Norge før den slags bliver almen viden…

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*