Gorm den Gamle totalskader oksekærre i alvorlig ulykke 4.81/5 (26)

Rigets konge Gorm den Gamle  involveret i alvorlig soloulykke. Snittede runer og bællede mjød samtidig med, at han sad ved tømmerne i den kongelige oksekærre.

Sent Tors dags eftermiddag smadrede Gorm den Gamle sin ottespands-oksekærre i en ulykke på omfartshulvejen nord for Jelling.  Den lokale foged bekræfter ulykken. Han oplyser, at kongen er uskadt, men kærren blev totalskadet, og fire okser måtte efterfølgende slås ned.

Ifølge fogedens oplysninger var kongen og hans familie på vej hjem til Jelling efter et høvdingeråd i Aros. Et vidne observerede Kong Gorm travlt beskæftiget med at skære og læse runepinde, mens han sad på kuskebukken og førte sit ottespand. Vidnet forklarer endvidere, at kærren slingrede voldsomt, fordi kongen holdt tømmerne under venstre armhule, mens han skar runer i en længere runepind.

Anmelderen bemærkede desuden, at kongen sad med et mjødhorn klemt fast mellem knæene.

Kongen er flere gange noteret for at age for stærk. Alle husker jo også dengang han trods advarsler forcerede en bro under en voldsom storm

I en kurve mistede Gorm den Gamle herredømmet over kærren og ramte et vejtræ, hvorved alle blev slynget ud, herunder også kongens lille søn Harald Gormsøn, som pådrog sig en alvorlig tandskade ved sammenstødet.

Forcerede bro under storm

Fogeden fortæller, at han ser på sagen med stor alvor.

– Hr. Gorm jo ikke nogen hvem som helst, og godt nok lider vi ikke under kristne normer om at praktisere, hvad vi prædiker, men som landets drot har han selv vedtaget, at ingen mand må age i kærre eller føre hest mens han læser og snitter runer eller mæsker sig i mjød.  Nu ved jeg jo ikke, hvad kongen havde i hornet, men hans usikre kørsel tyder på, at det ikke var gedemælk.

Jeg kløede mig i øret med pinden, fordi Loke den møgert af en halvjætte havde sendt en flue ned for at tirre mig

Fogeden understreger, at det ikke er første gang Kong Gorm har blæst højt og flot på færdselsreglerne.

– Kongen er flere gange noteret for at age for stærk. Alle husker jo også dengang han trods advarsler forcerede en bro under en voldsom storm, hvor alle andre til hest og i kærre havde forbud mod at krydse, siger fogeden og tilføjer, at selv en konge kan få inddraget agetilladelsen.

Kløede sig i øret med pind

Gorm den Gamle erkender, at han førte den pågældende kærre.

– Vejen var våd, og det gik ned ad bakke. Jeg havde solen i øjnene og blev generet af en flue i øret. Ungerne skændtes bag i fadingen, og Thyra var sur, fordi mødet med jarlerne endnu engang var trukket ud, siger kongen om forløbet op til ulykken.

Kongen bekræfter, at han sad med en pind, men han afviser, at han ristede runepinde til de slaviske allierede mod saksernes Henrik Fuglefænger. Gorm bedyrer endvidere, at der var tyndt øl i hornet. Det havde han købt på det nærmeste Monark okse- og hestevandingssted.

– Jeg kløede mig i øret med pinden, fordi Loke den møgert af en halvjætte havde sendt en flue ned for at tirre mig. Jeg havde såmænd bare en kæp i øret, siger Gorm den Gamle.

Han tilføjer, at det slet ikke er så slemt med lille Haralds tænder, men knægten ender nok med at få en misfarvet fortand.

Foto: Allan Harris, Flickr.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Gorm den Gamle totalskader oksekærre i alvorlig ulykke"

  1. I er for sjove!! Mangler ord!!! ???

    • Papposilenos | 3. juni 2019 ved 6:35 | Svar

      Vi takker for roserne og sender dem videre til Gorm. Han kan godt bruge et kram.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*