Tollundmanden rystet: Gider folk virkelig holde ferie i jernalderen 4.86/5 (22)

En chokeret Tollundmand undrer sig over, at moderne mennesker holder ferie i jernalderen. Han giver DR skylden for, at danskerne har fået et romanticeret billede af jernalderen.

Røgen fra det lille ildsted hænger som en tyk dyne under loftet i det trange jernalderhus. Kun en smule dagslys trænger ind gennem røghullet i taget og nogle få sprækker i de lerklinede fletvægge. På denne kølige dag i juli skutter husets beboere sig i deres tykke uldklæder ved det lille bål.

Samtalen går livligt. Nogle børn griner, mens de slås om de sortsvedne fladbrød af spelt og rug, som deres mor har bagt til dem. De hygger sig. Det gør de hver sommer, når de holder ferie som fortidsfamilie i Sagnlandet Lejres jernalderlandsby.

Fejl at DR skrottede jernalderen

Men det er ikke alle i rummet, som har det sjovt. Ovre i et hjørne sidder Trældan, bedre kendt som Tollundmanden. Som den eneste tilhører han ikke den østerbrobaserede kreative klasse anno 2019. Han er en original jernaldermand, som Satyren har inviteret med som ekspert i en serie om ferie i oldtiden.

Det er scary shit, forklarer Tollundmanden med et nyt ord, han har lært af børnene.

– Det er uhyggeligt, så meget den her flække minder om det hul jeg voksede op i. Jeg fatter simpelthen ikke, at de gider opsøge så trøstesløse skod-omgivelser som den danske jernalder. De får et chok, hvis de prøver virkelighedens jernalder, hvor de skal knokle i marken, æde byggrød hver dag, døje med parasitter og kradse af, inden de fylder 30, siger Tollundmanden og fortsætter:

– Det viser, hvor tåbeligt det var, at DR skrottede afsnittet om jernalderen i Historien om Danmark. I har fået et forskruet billede af jernalderen, og det får jer til at længes efter et forlorent ukompliceret liv i stedet for at at sætte pris på det paradis, I lever i.

Tollundmanden elsker Netflix og cola

Tollundmanden er på de få dage han har været i nutiden blevet afhængig af livet anno 2019. Det er vanskeligt at trække ham ud af værelset på Scandic Hotel i Høje Taastrup, hvor han er indlogeret.

– Livet er skønt. Der er alt det bacon og æg i morgenmadsbuffeten jeg kan æde. Jeg skal ikke tørre mig bagi med mos og gå i kradsuld. Jeg kan ligge i sengen hele dagen og drikke det der fantastiske cola, spise chips og glo Netflix. Jeg har set Gladiator fire gange! Det er sgu da langt at foretrække fremfor endnu en dag i et forhistorisk lorteliv, siger han og åbner dagens sjette dåse Coca Cola.

Han spørger, om vi ikke snart skal køre? Da vi forklarer Tollundmanden, at vi skal besøge jernalderlandsbyens offermose, inden vi tager afsted, stivner han af skræk og bliver ligbleg.

– Seriøst? Er I blevet hamrende vanvittige. Ved I ikke, at det er der, høvdingen ofrer mennesker, og det er sgu aldrig nogen af hans egne, han kyler i mosen. Hvis de nogensinde finder ud af, at jeg har været her, bliver jeg klynget op i et træ og smidt i mosen bagefter, siger en rædselsslagen Tollundmand.

Han nægter at gå med, men efter vi har lovet ham, at han må køre vores lejede Kia Picanto, og vi standser ved McDonald’s på vej hjem, indvilliger han og sjosker med som bagerste mand.

Foto: Ole Malling, Sagnlandet Lejre.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Tollundmanden rystet: Gider folk virkelig holde ferie i jernalderen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*