Historiske personer giver deres bedste tips til sommermaden 4.78/5 (9)

I den søde sommertid nøjes Christian 4. med 12 retter. Bondekonen Karen Hansdatter er hipsterhip med grød, og stenalderjægeren Ulv er til Surf ’n’ turf.

Når solen bager og insekterne summer, er det tid til en menu, der står i sommerens og feriens tegn. Satyren har bedt en række historiske personer give deres bedste bud på retter, der passer til årstiden.

Ulv Ertebølle, jæger

– Altså, hvis jeg selv skal sige det, er jeg lidt af en grillekspert. Så det er mig der står for bålet og stegningen. Jeg bruger kun træ fra firmaet ‘Mammut’, som leverer topkvalitet. Sådan en T-bone af urokse, krydret med ramsløg er noget af det bedste jeg véd.  Og så kan man jo lige smide et par østers i bålet til at starte på. Surf ‘n’ turf!

Christian 4., konge

– Vi ynder de lettere retter, når sommeren sætter ind, og der behøver bare være 10 – 12 stykker. Karpe, gedde og krebs er for eksempel fortræffeligt. Dét fik vi jo også, da min søn blev gift – og kalkunske høns. Konfekt og syltetøj til at slutte af med, og så må der naturligvis være rigeligt med afkølede, rhinske vine. Et lille tip til sommerfesten: sørg for at stille nogle store baljer, som folk kan brække sig i. Det er sgu’ så ærgerligt at få svinet sine kniplinger til.

Caroline Mathilde, dronning

– Åh… det er svært at vælge, der er så mange yndige retter! Men det søde skal under ingen omstændigheder glemmes. Min kære, søde Johan Friedrich (Struensee, red.) må i hvert fald have sin yndlingskage. Det er pomerans-kirsebærkage, og den skal serveres med masser af mandel-creme. Åh – ja, og der skal være kirsebærsvesker og sprødt sukkerbrød, der knaser, hvis man har tænder. Det sætter sig måske lidt, men pyt!

Karen Hansdatter, bondekone

– Sommermad? Jo, jeg giver da børnene sådan et stykke kold grød at gnave på. Men det får de nu også om vinteren.

Albert Carlo Frederik Hansen, snedkersvend

– Mens Mammons ypperstepræster ved de fine badesteder mæsker sig med dyr mad og vine, som de har udsuget af vort daglige slid, spiser vi vore fedtemadder og drikker vor mælketoddy. Sommermad!? Bare der er fedt på det tørre brød, er det en sejr. Ferie? Dét får vi, det arbejdende og groft udbyttede folk, jo alligevel ikke, før Stauning kommer til!

Illustration: Frans Snyders.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Historiske personer giver deres bedste tips til sommermaden"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*