Gallere skal rydde Danmark for vildsvin 4.85/5 (27)

Efter fund af afrikansk svinepest i tyske vildsvin ansætter Fødevarestyrelsen galliske vildsvinejægere til at rydde Danmark for vildsvin.

Uden anelse om den store fare, de befinder sig i, roder en lille flok vildsvin rundt i jorden i en lysning i skoven. Under et gammelt egetræ gnasker en stor so agern og rødder sammen med sine grislinger, mens andre svin tager sig et mudderbad i en stor vandpyt.

Med et flænses morgenidyllen. En stor tyk mand med lange fletninger og bar overkrop iført et par lange blå og hvidstribede bukser stormer pludselig frem fra skoven. Adræt fanger og knækker han med de bare hænder nakken på to fuldvoksne vildsvin. Samtidig vrider en lille fyr med stort overskæg og en hjelm med fuglevinger på hovedet halsen om på et tredje vildvin.

Det hele er overstået på få sekunder. De overlevende svin spreder sig skrigende i panisk flugt med de to mænd og en lille hvid hund efter sig i fuldt firspring.

Skide effektive gallere

Vi befinder os i Frøslev Plantage få hundrede meter fra den dansk-tyske grænse og vildsvinehegnet. Det, vi lige har overværet, er Fødevarestyrelsens seneste tiltag mod vildsvin i Danmark.

– De er skide effektive, de gallere. Og langt bedre end vildsvinehegnet. De jager fuldstændig bæredygtigt og helt uden våben.

Ordene kommer fra chefkonsulent i Fødevarestyrelsen Sus Sanglier. Hun har ansvaret for udryddelsen af vildsvin i Danmark og skruer nu op for indsatsen, efter der blev konstateret afrikansk svinepest hos et vildsvin i Tyskland. Det havde sneget sig over grænsen fra Polen uden om tyskernes vildsvinehegn.

– Det viser med alt tydelighed, hvor ineffektivt vildsvinehegnet er. Det tilfredsstiller mere landbrugets behov for falsk tryghed, end det forhindrer vildsvin i at komme ind i landet, siger Sus Sanglier.

Hun gør klar til at sige noget mere, men afbrydes af et vildsvins hjeteskærende dødsskrig, som lyder inde fra skoven. Det efterfølges af endnu et.

– Det var to mere, siger Sus Sanglier tilfreds.

Vildsvin og skovarbejderhjelme

Fødevarestyrelsen har været tvunget til at tænke kreativt i kampen mod vildsvin. Alle muligheder syntes udtømt, forklarer Sus Sanglier, men så fik en medarbejder en lys idé.

– Han havde læst om nogle meget effektive galliske vildsvinejægere. Selv om jeg har dårlige erfaringer med de alt for vattede danske jægere, så må jeg indrømme, at vi var i en desperat situation, og jeg bad ham gå videre, siger hun.

Det har hun ikke fortrudt. Siden gallerne kom, er bestanden af vildsvin styrtdykket, og Sus Sanglier forventer, at det sidste svin er væk inden nytår.

Imens vi taler, er de to jægere vendt tilbage. Den lille galler bærer et vildsvin over hver skulder. Den tykke galler slæber tre vildsvin i halen, mens han i venstre hånd balancerer 14 orange skovarbejderhjelme i en nydelig stabel.

En tredje galler, en gammel mand med langt hvidt skæg klædt helt i hvidt, er stødt til. Han rækker den lille galler en feltflaske, som den store galler kigger langt efter.

Foto: Pikist

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Gallere skal rydde Danmark for vildsvin"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*