Kendt vikingemuseum erklæret ulovligt: Bygget inden for kirkebeskyttelseslinjen 4.6/5 (15)

Det kendte museum Kongernes Jelling risikerer at blive revet ned. Det er kommet frem, at museet er bygget for højt i forhold til Jelling Kirkes beskyttelseslinje.

Reglerne er klare: Museet er bygget i to etager, selvom der er tale om et for højt byggeri i forhold til kirkens beskyttelseslinje.

Selvom en ydmyg museumsdirektør har bønfaldet det lokale menighedsråd om nåde og dispensation, så er det dog noget, som den lokale fungerende menighedsrådsformand, Kurt Fredsgaard, ikke har tænkt sig at falde for.

– Kirken er allerede belastet af nogle store, hedenske jordbunker, der ligger ved siden vores smukke, hvide bygning. Desværre blev de fredet for mange år siden. Derfor er vi nødt til at være ekstra nidkære, for at forsvare den smule udsigt til kirken, der er tilbage, siger Kurt Fredsgaard.

– På grund af den særlige status har vi nøje overvåget enhver borger, der har bygget parcelhuse i byen de sidste 100 år, så ingen har bygget i mere end en etage med udnyttet første sal i området. Derfor kan vi naturligvis heller ikke give dispensation til dette ulovligt opførte byggeri, som oven i købet er bygget i en helt anden byggestil end alt andet byggeri i området, siger han.

Også Jelling Kro og et par andre bygninger i området er med i sagen om lovliggørelse ved nedrivning, erfarer Satyren.

Biskop støtter nedrivning

Menighedsrådet støttes af den lokale biskop. Han kalder kirken i Jelling for det vigtigste i byen, og derfor også noget, som alle borgere og institutioner i byen må indrette sig efter.

– Reglerne er lige for alle. Kristenheden er helt central i Danmark. Den er skrevet ind i Grundloven og er helt central i vores samfund, ikke mindst her i Jelling. Derfor har vi også underlagt hele samfundet nogle særlige regler, der skal beskytte vores smukke kirkers unikke arkitektur. Det var man dog tilsyneladende ligeglade med, da man byggede museet, siger bispen, der afviser af den private ejendomsret er et lige så juridisk bindende princip.

Kulturminister ønsker nytænkning

Kulturminister Joy Mogensen (S) skal nu tage stilling i sagen. Hun slår fast, at hun ikke er den, der har tilladt byggeriet.

Ministeren siger i en skriftelig udtalelse om sagen, at hun godt kunne tænke sig nytænkning, hvis museet ender med at blive erklæret ulovligt.

– Det kunne være spændende med noget mere oprindeligt, for eksempel en udstilling i det fri omgivet af en træpalisade, siger ministeren, der ventes at tage stilling i sagen inden for de kommende måneder.

– Alle ved jo, at kirken i Jelling er central i byen. Uden kirken ville der næppe være et Jelling. Derfor er det også noget roderi, at museet er bygget inden for linjen, siger hun.

Foto: Adjepbah, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kendt vikingemuseum erklæret ulovligt: Bygget inden for kirkebeskyttelseslinjen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*