Strejke blandt bagagevæbnere truer Vilhelms invasion af England 4.73/5 (11)

Frankrigs bagagevæbnere strejker. Det truer med at udsætte Vilhelm af Normandiets erobring af England. Kong Harold af England vil have en afgørelse inden udgangen af oktober.

Bagagevæbnerne i de fransk havne er gået i strejke. Den er udløst af en bagagevæbnervikar, som ikke er organiseret i de franske væbneres laug. Der er tale om en frafalden munk, der tjener til dagen og vejen som bagagevæbner, men endnu ikke har forladt sin orden og meldt sig ind i væbnerlauget.

Ifølge en talsmand fra Væbnerlauget, som Satyren møder i laugshuset, fortsætter strejken, indtil væbneren er faldet til patten.

– Selv om vi er væbnere, så skal de sgu ikke pisse på os og underbyde en ærlig væbner på hans levebrød, siger talsmanden, mens hans kammerater, som alle er iklædt gule busseronner, råber slagord og klapper.

Strejken har skabt udbredt frustration blandt de rejsende, som sidder fast i de franske havne.

Krigere må sidde og brodere

En af dem er Hertug Vilhelm af Normandiet, som venter på at få lastet sin flåde i byen Saint-Cul-sur-Mer. Og strejken truer med at forhindre verdenshistoriens naturlige gang.

– Jeg har 3000 skibe liggende klar til at stikke til søs med kurs mod England, som vi jo gerne skal have erobret i år, men så længe, de forkælede overenskomstryttere strejker, kommer vi ingen steder, vrisser Hertug Vilhelm.

Han peger på bunker af ringbrynjer, stabler af sværd og lanser i stakke, der sammen med sække med proviant, høballer og flere hundrede heste har hobet sig op på havnen. Imens sidder de fleste af hertugens mænd uvirksomme hen, mens andre fordriver tiden med at brodere på et langt, hvidt lagen.

– Skibene laster jo ikke sig selv, og mine mænd skal være friske og klare til kamp, så hvis ikke bagagevæbnerne får fingeren ud, mister jeg flere mænd til broderinålen end til fjenden, sukker Hertug Vilhelm.

Ønsker afgørelse inden oktober er slut

På den anden side af Den Engelske Kanal er stemningen præget af ærgrelse. Kong Harold Godwinson har længe set frem til en normannisk invasion, men alvorlige stridigheder i kongens råd har forsinket forsvaret af England.

Rådet har stillet krav til Kongen om at forhandle en aftale med Hertug Vilhelm, men det har Kongen nægtet. Han vil have et væbnet opgør og har suspenderet sit råd og sendt det hjem.

– Jeg har lovet, at vi inden den 31. oktober 1066 har gjort op med de franske normannere og sat tingene på plads med eller uden en aftale, siger Harold Godwinson.

Men meget tyder på, at opgøret ikke bliver til noget i år. Strejken forstætter, og Satyren erfarer, at franske bønder i sympati med væbnerne vil blokere samtlige veje med deres oksekærrer.

Foto: Antonio Borrillo

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Strejke blandt bagagevæbnere truer Vilhelms invasion af England"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*