Genåbning af grænsen sendes til folkeafstemning i Sønderjylland 4.54/5 (48)

Vælgerne i Sønderjylland og Schleswig-Holstein afgør, hvornår grænsen mellem Danmark og Tyskland genåbnes.

Hvornår åbner grænsen til Tyskland igen? Det forlanger mange danskere at få at vide. De savner det lille smut over grænsen efter dåsebajere og slik.

I Tyskland længes borgerne efter sommerhuse, sol og saltvand, og den danske turistbranche savler ved tanken om, at grænsebommene hejses igen.

Også EU rasler med grænseåbningssablen. Presset på den danske og tyske regering vokser, men de to lande er endnu ikke enige om en dato for genåbning.

Derfor går vælgerne i Sønderjylland og den tyske delstat Schleswig-Holstein til valgurnerne i næste uge.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Forbundskansler Angela Merkel aftalte nemlig sent i går aftes at lægge spørgsmålet om genåbningen af den dansk-tyske grænse ud til en folkeafstemning blandt grænselandets borgere.

Ab sofort

Statsminister Mette Frederiksen siger i en fælles udtalelse, at hun har tillid til, at sønderjyderne kan træffe en fornuftig beslutning om en stille, forsigtig, gradvis, kontrolleret, reguleret genåbning af grænsen lidt ad gangen og hen ad vejen.

Forbundskansler Merkel siger, at folket skal træffe afgørelsen, og det kan de sagtens klare.

I forbindelse med afstemningen deles området op i tre zoner.  Den første zone er rent dansk og udgøres af området mellem Kongeåen og vildsvinehegnet. I Tyskland stemmes i to zoner, hvor Zone 2 udgøres af Flensburg og grænsehandelsområdet op til Danmark, mens zone 3 udgøres af det resterende Sydslesvig.

Statsministeriet oplyser, at zoneinddelingen tager højde for en fleksibel dragning af den genåbnede grænse af hensyn til grænsehandelen.

Lykke Friis er stum

På stemmesedlen kan vælgerne sætte kryds ved tre muligheder: ”Med det samme”. ”i dag” ”i morgen” (Ab sofort, Heute, Morgen).

Afstemningen glæder generalsekretær i Ejderbevægelsen Ib Dyndkær, der arbejder for at flytte grænsen til Ejderen og dermed gøre hele Sydslesvig dansk igen. Han sætter alt ind på at vinde sydslesvigerne for sagen.

– Hvis grænsen går ved Ejdern har sydslesvigerne mulighed for at købe et sommerhus i Danmark. Jeg tror, at mine danske landsmænd ikke har noget imod at køre lidt længere efter dåseøl, og Fleggard får en fed hjælpepakke mod at flytte længere mod syd, siger en jublende glad Ib Dyndkær.

Direktør i Tænketanken Europa og tysklandsekspert Lykke Friis er målløs, da Satyren beder hende om en kommentar. Efter otte sekunder – den længste dokumenterede tavshed i Lykke Friis’ karriere – er hun klar med sin analyse.

– Det er epokegørende. Mutti Merkels og Mette-Mors banebrydende Berlin-København-akse indvarsler en ny æra i europæisk politik. Der er håb forude. Det er næsten ligeså stort som EM-finalen i 92, men altså kun næsten, siger Lykke Friis.

Satyren erfarer, at der ikke kommer nogen afstemning om åbning af grænsen til Sverige, da svenskerne ikke tillader den slags valghandlinger i Skåne, Halland og Blekinge.

Foto: Erich Jacoby, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Genåbning af grænsen sendes til folkeafstemning i Sønderjylland"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*